Otkriven spomenik američkom vojniku Ljubušaku Petru Hercegu Toniću

Danas je u organizaciji Grada Ljubuškog u Parku hrvatskih banova u Ljubuškom održana svečana manifestacija na kojoj je otkriven spomenik američkom vojniku rođenom Ljubušaku Petru Hercegu Toniću.

Petar Herceg je bio Hrvat rođen 1893. godine u selu Prolog kod Ljubuškog. U SAD je stigao kao 20-godišnjak i stupio u vojsku. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio glavni strojar na razaraču USS Utah. Tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine svojim nesebičnim činom, žrtvujući vlastiti, spasio je živote stotinjak članova posade američkog broda USS Utah.

Po ovom hrabrom Ljubušaku, koji je proglašen počasnim građaninom američke države Utah naziv je dobio prateći razarač USS Tomich, kao i jedna zgrada dočasničke akademije američke mornarice (Tomich Hall), dok mu rodni Ljubuški podigao spomenik koji će buduće generacije podsjećati na njegovu veličinu, hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost.

Spomenik je izradio akademski kipar Ilija Skočibušić, a po otkrivanju spomenik je blagoslovio fra Dario Dodig, župnik župe sv. Antuna Padovanskog na Humcu.

Manifestaciji su nazočili brojni dužnosnici iz društvenog, kulturnog i političkog života, dok je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH upotpunio glazbeni dio manifestacije.

Nazočnima se, prilikom otkrivanja spomenika obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović.

„Ova velika djela, djela ljudi kojih se danas s ponosom sjećamo i svrstavamo u svoj dom, našu Hercegovinu i hrvatski narod, trebaju se opisati jednostavnim riječima. Ova djela su radili jednostavni ljudi, velike ljudske gromade“, poručio je predsjednik Čović.

„Očuvao je identitet svoga naroda, svoje obitelji, svima nama na ponos, kao i tisuće vas koji ste očuvali naš identitet kroz Domovinski rat. Posebno hvala svima koji su dali doprinos da je danas Petar među nama, i da ostaje među nama, da se možemo diviti onome što jest hercegovačko biće, hercegovačka veličina“, kazao je između ostalog predsjednik Čović, ističući kako se i na ovaj način poslala jasna poruka što je naša Hercegovina i što je naš Ljubuški.

 
Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 07 Prosinac 2023 14:10
 
index Instagram400x230 youtube