Frano Primorac iz Ljubuškog osmislio je pametnu posudu Chonchu

Početkom ove godine pojavila se priča o Chonchi iza koje stoji Frano Primorac, student Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu.

Tehnologija i investitor

Već je tada priča zvučala dobro, Hercegovac je izumio pametnu posudu koja se sama brine o biljkama, a sad se već priča zakotrljala do te mjere da se ozbiljni investitori javljaju zbog Chonche (čonče). Mi, Hercegovci, s mnogo riječi obogatili smo vokabular u Hrvata, a čonča je još jedan naziv koji sve više dobiva na snazi, osobito zahvaljujući Frani. – Ime Choncha služilo mi je kao privremeni naziv u idejnoj fazi i održao sam nekoliko sastanaka da smislimo neko novo, globalnije. Sve to uzalud jer se ime Choncha već “uhvatilo” i svidjelo ljudima koji su vidjeli posudu – priča nam mladi Ljubušak. Ova zanimljiva tehnološka priča počela je Franinim neuspjehom kao botaničara ili barem ljubitelja biljaka. – Sama priča o Chonchi počela je prije nekoliko godina. Na dar sam dobio nekoliko biljaka koje su, unatoč mojoj najboljoj njezi, ipak uvenule. Nakon kraće potrage po Amazonu, eBayu i sličnim stranicama za posudom koja npr. sama zalijeva biljke, bilo mi je jasno kako takvo rješenje ne postoji. Samo sam zapisao u bilješkama na mobitelu kako bi to trebalo napraviti – priča nam ovaj mladi intelektualac. Tada je još bio student varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. – U to sam vrijeme studirao FOI i započinjao posao u Teyi. Teya je fintech “jednorog” i pomagao sam im u ekspanziji na hrvatsko tržište kao business development manager gotovo dvije godine. Pod stvarno nevjerojatnim mentorstvom, kroz cijelo ovo iskustvo naučio sam mnogo, pa mi je tako i to postalo dosadno te su me one bilješke o Chonchi sve više “žuljale” u pozadini glave – priznaje nam. Onda se odlučio za zaokret i formiranje tima koji će mu pomoći oko Chonche, ali bilo je tu još mnogo posla.

– Odmah nakon odlaska iz tadašnje tvrtke počeo sam okupljati tim, imao sam sreće da su ljudi oko mene već bili dobri u stvarima u kojima mi je trebala pomoć. Vrlo brzo smo došli do dizajna, brendiranja i prvih partnerstva. Nakon toga došli smo do minimalno vitalnog proizvoda i sve je ostalo zahtijevalo mnogo novca, a koji nisam imao – iskreno će mladi Ljubušak. Onda slijedi Kickstarter, mrežni poslužitelj koji potiče skupno financiranje za kreativne projekte. Kao osnivača startupa brine vas isto pitanje kao i moguće investitore: želi li tržište vaš proizvod? Odlučio sam to provjeriti kroz Kickstarter, gdje smo u malo manje od mjesec dana imali gotovo 11 tisuća eura prednarudžbi. Time smo dokazali taj takozvani traction – stručno, informatički, objašnjava Frano. Sklopio je i bitna partnerstva.

– Od najvažnijih partnerstva izdvojio bih ono s mojim fakultetom, u Startup@FOI programu, gdje smo dobili na korištenje ured u TechParku Varaždin. Jedino drugo uspješno partnerstvo bila je kava s mojim ocem koji mi je kao inicijalni investitor dao 1000 eura da mogu otići na sve ove sastanke. Mislim da mu je ovo sve sada i plan B za mirovinu – s osmijehom će, ali i ponosom ovaj mladi inovator. Planira i serijsku proizvodnju, a u čemu ga je podržao i bivši kolega s faksa, i to investicijom koja bi, da su ostale kune, već sada glavnog aktera priče učinila milijunašem. – Nakon niza pregovora s raznim investitorima s raznim ishodima, javio mi se moj stari kolega s Fakulteta organizacije i informatike Ivan Poldrugač. Već je dugo godina i sam poduzetnik te smo se relativno lako dogovorili da uđe u vlasničku strukturu Chonche. S njegovom investicijom od 120.000 eura planiramo doći do serijske proizvodnje do sredine iduće godine – ističe Frano. Za kraj nam spominje tim, a zanimljivo je da nitko nema iznad 26 godina, a već su to stručnjaci u svojoj domeni.

Posuda prikuplja podatke

– Uz mene su još tu Petar Šiljeg, Edo Risek, Hedera Perhaj, Bruno Šiljeg i Katarina Džajo – naglasio je kreator prve pametne posude. A kako radi Choncha? Za početak se prijavite za prednarudžbu na stranici choncha.eu. Kad posuda stigne, preuzmite aplikaciju. Choncha će prikupiti podatke o okolini u kojoj se nalazi i u bazi u kojoj je više od 500 biljaka predložit će vam najbolju. Biljku zatim postavite u Chonchu i vodom napunite spremnik. Zatim javite aplikaciji o kojoj se biljci Choncha brine, a ako nedostaje svjetlosti ili je prevruće, aplikacija će vam poslati obavijest. U prijevodu, komunicirat ćete s Chonchom stalno i možda postati jedan od najboljih suvremenih botaničara svog vremena. Hercegovački inovator Frano Primorac je, prema svemu viđenom, napravio dobar posao, a najbolje tek slijedi. Jer koliko je zanimanje za Chonchu, potvrđuje i činjenica da je putem Kickstartera (web-poslužitelj koji financira raznovrsne projekte) u kratko vrijeme projekt zaradio 10 tisuća eura, a narudžbe na choncha.eu su svakodnevne te se za svoju pametnu posudu za biljke možete predbilježiti ako ostavite ime i e-mail adresu, nakon čega će vas netko iz tima kontaktirati. Biljna revolucija je počela.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 21 Studeni 2023 08:04
 
index Instagram400x230 youtube