Stipe Mandić: "Želja mi je graditi u Hercegovini"

Stipe Mandić, 25-godišnji Ljubušak, jedan je od najnagrađivanijih i najboljih nekadašnjih studenata na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, a kao takav, imao je priliku još kao student sudjelovati na brojnim natjecanjima.

Takvu tradiciju Mandić je nastavio i nakon fakulteta, a neki od istaknutijih uspjeha tijekom karijere koja je usponu jest dolazak do drugog mjesta na natjecanju koje organizira poznati SCIA Engineer, gdje je svojim diplomskim radom zadivio konkurenciju iz cijelog svijeta, kao i do drugog mjesta na regionalnom natjecanju “Allplan Student Competition 2022”, na kojem je sudjelovalo čak 30 fakulteta.

„Sudjelovanje na ovakvim natjecanjima daje priliku upoznati nove ljude iz drugih sredina i učiti iz njihovih iskustava. Sigurno da će me ova priznanja potaknuti na daljnje napore i rad na postizanju ciljeva u budućnosti. Također, nadam se da će mi pružiti šansu za upoznavanje stručnjaka na polju građevinarstva“, započeo je Mandić.

Mandić je tijekom studiranja dobio rektorovu i dekanovu nagradu za uspjeh, te dekanovu nagradu za izvannastavne aktivnosti, što je također predstavljalo određeni vjetar u leđa za njega.

„Svakako da ovakva priznanja znače za dalju karijeru, jer uvijek je lijepo kada vidite da je netko primijetio i uvažio vaš trud i rad. Zvanje magistra građevinarstva stekao sam prethodne godine, a trenutno radim u struci, kao projektant konstrukcije. Dobio sam priliku usavršavati znanje stečeno na fakultetu i cilj mi je svakim danom stjecati kompetencije koje od mene zahtjeva tržište rada“, objasnio je Mandić kojem je cilj stečeno znanje dalje ulagati u svoju rodnu Hercegovinu.

Vrijeme potrebno za izradu projekta varira u ovisnosti od kompleksnosti samog projekta, a građevinarstvo i sve ono što to zanimanje nosi, zna biti izuzetno zahtjevno i iziskuje mnogo predanosti i truda.

„Za diplomski rad morao sam izdvojiti tri mjeseca. Naravno, treba uzeti u obzir da mi je to prvi takav projekt i da sam se sa dosta stvari prvi put susreo. Upravo sa njim sam osvojio drugo mjesto na natjecanju koje organizira SCIA Engineer. Natjecanje traje tijekom cijele godine, te se prikupljaju radovi iz cijelog svijeta. Forma natjecanja je takva da studenti nakon što predaju radove na svom fakultetu, te iste radove šalju na pregled SCIA stručnjacima koji ocjenjuju: Tehničku razinu dizajna, detalja i proračuna, optimalno korištenje funkcionalnosti i mogućnosti programa te traktivnost i sveobuhvatnost projekta i dostavljenih materijala“, pojasnio je Mandić.

Trenutno se u svijetu koristi preko 10.000 studentskih licenci ovog računalnog programa i svi korisnici su se mogli prijaviti na ovo natjecanje, a u pitanju je software njemačke tvrtke Nemetschek, koji postoji već preko 45 godina, te je jedan od najboljih računalnih programa na tržištu.

„Služi kao rješenje za analizu svih vrsta konstrukcija. Uspijeva riješiti sve probleme koje zadaje građevinska struka danas, te je velika čast biti dio toga. Zbog inertnosti same struke na našim područjima u prihvaćanju novih stvari, cilj diplomskog rada bio je savladavanje novih načina rada, odnosno u ovom slučaju BIM načina rada. BIM je akronim za Building Information Modeling koji opisuje način na koji svi mogu razumjeti objekt kroz korištenje digitalnog modela, a koji se oslanja na niz podataka sastavljenih zajedničkim dizajniranjem prije, za vrijeme i nakon izgradnje“, istaknuo je Mandić zadovoljno.

Trenutno je fokusiran na razvoj karijere, a u svojoj trenutačnoj tvrtki ima priliku raditi s iskusnim kolegama koji su skloni suradnji i spremni podijeliti svoje znanje, što mu puno znači za usavršavanje i napredak.

„S obzirom na to da je dio moje obitelji u građevinskom sektoru, jedan od mojih dugoročnih ciljeva jest uspostavljanje uspješne suradnje s njima. U budućnosti planiram ostati u Hercegovini, raditi na njenom poboljšanju, bar što se tiče moje struke i osnovati obitelj baš u njoj. Radujem se budućnosti, nekim novim natjecanjima i usavršavanju“, zaključio je Mandić.

 
index Instagram400x230 youtube