Ljubušak Domagoj Nižić o glumačkom putu, ulozi Dražena Petrovića i Teatar Festu

Svestran, nadaren i perspektivan, samo su neke od riječi koje opisuju glavnog aktera ovog članka. Razgovarali smo s Domagojem Nižićem, mladom glumačkom nadom iz Ljubuškog.

Sa samo 25 godina na leđima, ali sa velikom strašću i ambicijom ostvario je uspjeh kojem bi mnogo stariji zavidjeli. U autobiografskom filmu o Draženu Petroviću, utjelovit će košarkaškog Mozarta, a pored toga začetnik je Teatar Festa, festivala koji u Ljubuškom slavi kazalište i malu scenu na najbolji mogući način.

No, krenimo od početka. Njegov glumački put je sve samo ne običan i predvidiv. Otkrio nam je kako je zapravo htio upisati medicinu i kako nije ni pomišljao da će se baviti nečim potpuno drugačijim, ali kada se okušao na “velikom ekranu”, shvatio je da je to njegov poziv pa je tako diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Krajem srednje škole sam radio jednu predstavu, svi su me poslije toga zezali da ću u Hollywood, i meni to tada nije bilo privlačno, htio sam biti doktor i to je to. Nakon toga dobijem ulogu u filmu “Nitko nije savršen” na koju se prijavilo 500 ljudi, u režiji Jasona Manna koji je surađivao s Matt Damonom i Ben Affleckom, i to je stvarno bilo nevjerojatno, istaknuo je mladi glumac porijeklom iz Lisica, malog sela pokraj Ljubuškog za Jabuka.tv.

Rođen je u Zagrebu, gdje je pohađao školu te živio do fakulteta, ali kako kaže “uvijek je dolazio u Hercegovinu jer mu tu pripadaju glava i srce.”

Osim tog trenutka, kao osobu koja je zaslužna za njegovu današnju karijeru, navodi akademskog kipara Luku Krešimira Stipića, kojeg naziva i zvijezdom vodiljom. Nagovorio ga je da ode u glumu i naglašava kako mu je “njegov savjet promijenio život.”

Prijelomni trenutak u kojem je shvatio da je rođen da nastupa na kazališnim daskama je bio onaj kada je nastupao u crkvenoj predstavi “Izgubljeni dragulj” prema motivu “Razmetnoga sina.”

Kad sam vidio mamu i sestru da plaču u prvom redu, to je bio prvi put da sam vidio da sam ja dao nekome nešto i da je taj netko reagirao na to moje nešto, prisjeća se Domagoj emocija koje su ga tada obuzele.

Glumački posao je izazovan budući da zahtijeva brz život, dosta odricanja i putovanja, pa tako i naš sugovornik ne miruje, a kako i ukrotiti umjetničku dušu i vezati ju za samo jedno područje.

U fazi sam gdje razmišljam gdje želim živjeti. Glava me vuče u Ljubuški, posao u Zagreb, neke okolnosti u Sarajevu, tako da sam zadnjih šest mjeseci u autu, šaljivo priča Domagoj Nižić za Jabuka.tv.

Ovaj mladi Ljubušak trenutno u Sarajevu snima drugu sezonu serije humoristične serije “Tender” koja je nastala iz bh. produkcije FIST, iz koje je proizašla jedna od najpopularnijih serija u BiH “Lud, zbunjen, normalan”.

U središtu ove serije je tročlano povjerenstvo sastavljeno po nama dobro poznatom “nacionalni ključ” modelu: Srbin, Hrvat, Bošnjak. Tri potpuno različita karaktera, potpuno različite političke vizije, potpuno različita pogleda na svijet su prinuđeni raditi zajednički posao i dijeliti zajednički prostor, a sve ih spaja želja da se obogate.

Osim što je zauzet snimanjem serije, Domagoj ima pune ruke posla s organiziranjem Teatar Festa koji će se u Ljubuškom održati od 31. kolovoza do 4. rujna. Festival je to u kojem će ovaj mali hercegovački gradić na pet dana postati središte kazališnog svijeta.

Dok god okupljamo mlade, festival je uspješan i ima cilj. Zapravo, ideja je došla od studiranja. Imao sam osjećaj da nešto želim vratiti ovome gradu. Kako znam dosta glumaca, kako uspješnih i poznatih, tako i mladih talentiranih kolega, došao sam na ideju zašto ne povezati sredinu koja ima jednu od najljepših kulturnih centara, ističe Nižić za Jabuka.tv te nastavlja:

Obišao sam sve u Bosni i Hercegovini, ne znam ima li grada u kojem nisam bio u kulturnom centru, a definitivno ljepši od ovog u Ljubuškom ne postoji. Super da se grad odlučio obnoviti ovaj prostor i isto tako mislim da je bolje da se njegov potencijal još više iskoristi.

Ovo je drugi Teatar Fest po redu, a prošle godine okupio je brojne posjetitelje koji su mogli uživati u izvedbama jakih glumačkih imena bh. i hrvatske kazališne scene. Još bogatiji repertoar predstava, dramske radionice za mlade te druženja u Smokwa Wine Club-u ono je čeka ljubitelje sedme umjetnosti ove godine.

Prvog dana festivala iz Zagreba stiže Adam Scena sa fenomenalnom komedijom “Šund naš svagdašnji”. Gost drugog dana Teatar Festa bit će Goran Vinčić sa stand-up komedijom “The Best Of”.

Zatim, treći i četvrti dan obilježit će cjelodnevne dramske radionice za mlade, kao i mondrama “Sarajevski Kabare” Farisa Pinje, za kojeg Nižić tvrdi kako je “jedan od najtalentiranijih glumaca na ovim prostorima”.

Peti dan posjetitelje festivala očekuje jedna od najgledanijih predstava s početka 21. st u Hrvatskoj, a to je “Kako misliš mene nema”, predstava Amara Bukvića i Filipa Juričića.

Ja sam gledao tu predstavu prije nekih desetak godina i nekako ne mogu vjerovati da sam uspio ih dovesti u Ljubuški, kazao je ambiciozni Ljubušak u razgovoru za Jabuka.tv.

Kao što smo već spomenuli, na ovom petodnevnom festivalu će, između ostaloga, biti održane i dramske radionice za mlade, a Domagoj naglašava kako bi volio da se odazove što više mladih jer će ih dočekati Damir Čobo za kojeg tvrdi kako “djeca od njega mogu puno naučiti”.

Imamo fenomenalnog mentora, čovjeka koji je završio glumu u New Yorku i opet ga dovodim zato što je njegovo znanje u vidu scenskog pokreta i glume toliko šaroliko. Trenutno je u Sloveniji gdje predaje glumu djeci i volio bih da se kao i prošle godine dosta mladih prijavi te da stvorimo zajedničku priču između UWC-a iz Mostara čija će djeca ponovno doći. Tu se stvaraju razna prijateljstva, neki su čak i ostali u teatru, radili su amaterske predstave što znači da nekog rezultata ima, istaknuo je mladi ljubuški glumac.

Dodao je kako bez adekvatne podrške svih onih koji su prepoznali ovaj projekt ne bi mogao ovo postići i kako mu je glavni cilj da Grad kulturno raste.

Bez Grada ovo ne bi bilo moguće. Gradonačelnik je pokazao da stvarno prepoznaje potencijal u mladim ljudima i da ih podržava. Kad znam da sam ja pokucao na vrata i predložio ideju koja se nekome svidjela bez obzira što me ne poznaje, meni je to veliki vjetar u leđa.

Ove godine nastavljamo suradnju i sa nekim lokalnim pokroviteljima, svi daju onoliko koliko mogu i mislim da je to cilj lokalnog poduzeća, da podrže ovakva događanja.

Ljubuški je takva sredina koja iz dana u dan nudi nešto novo, infrastrukturno, poslovno i slično. Mislim da je super da i kulturni rast prati rast u ostalim poljima. Volio bih da stvarno ovo postane kulturna tradicija i jednoga dana ako se ja odlučim predati to nekome, da taj netko ovo nastavi i da predstave i teatar mlade ljude potakne na kritičko razmišljanje, jer je ono zaista najvažnije, naglašava Nižić za Jabuka.tv.

Kao što je zanimljiva njegova priča o samim počecima, tako je fascinantna i ona koju nam je ispričao o tome kako je dobio ulogu Dražena Petrovića. U filmu o košarkaškom virtuozu, uz Domagoja će Draženovu majku Biserku glumiti Zrinka Cvitešić.

Mislim da toga ni sam još uvijek nisam svjestan. Jedno jutro sam gledao sebe u ogledalo i rekao ako bi se ikad bavio glumom, volio bi glumiti Dražena Petrovića. Deset, dvanaest godina nakon, to se i ostvarilo, otkrio nam je naš sugovornik dodavši kako uopće nije znao da je kandidat za glavnu ulogu, ali prema njegovoj priči možemo zaključiti da je to bila sudbina.

Dobio sam mail u kojem su me pozvali na audiciju, no naveli su da traže glumce koji liče na neke od stvarnih ljudi iz Draženovog života i tad sam pomislio da je njegova uloga već zauzeta. Javio sam mami da ću raditi casting, ali sam bio skeptičan i poprilično siguran da su dali ulogu nekom drugom.

Mama mi je rekla: “Sine vidjet ćeš da će te zvati da radiš casting za ulogu Dražena” i nakon tjedan dana dolazi mi mail i vidim da se radi o scenama za njegovu ulogu. Uzeo sam sav mogući materijal, kupio kartu do Sarajeva i u autobusu sam se praktički pripremio za casting, prepričava nam Domagoj, a sve ostalo je povijest.

Utjeloviti ovakvu veličinu od čovjeka i sportaša nije nimalo lagan zadatak i sa sigurnošću za svakog glumca predstavlja veliku čast budući da se radi o osobi koja je obilježila živote mnogih, jer i trideset godina nakon smrti, legendarni hrvatski košarkaš živi u svima nama.

Ne opterećujem se time, ali sam siguran da taj put može na neki način promijeniti čovjeka. Siguran sam da uloge mogu tako ostaviti neki trag na ljudima, a Dražen je već ostavio trag. Ne samo na meni, nego na svima nama, kao osoba koja je živjela punim plućima za ono što radi i ostat će zapamćen po svojoj posvećenosti i požrtvovnosti, što je nekako i smisao života, rekao je talentirani glumac za Jabuka.tv.

Snimanje filma o neprežaljenom kapetanu u režiji Danila Šerbedžije na inicijativu Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera započet će za mjesec dana, a njegova premijera očekuje se 2024. godine na Draženov 60. rođendan. Za kraj smo ga upitali što bi poručio mladim glumcima koji se tek afirmiraju te koje osobine treba posjedovati onaj tko želi uspjeti u ovom poslu.

Mislim da čovjek mora biti ponizan što god radio. U glumi je to jako teško jer mi smo svi egomanijaci u jednu ruku. Mislim da se čovjek treba naučiti boriti s time, osobito mlad glumac i ne dati da svi upravljaju tobom, jer je jako lako upasti u loše društvo, pogotovo kad je umjetnički svijet u pitanju. Tako da svim mladima želim poručiti da ostanu svoji i da odvažu koji su savjeti za njih dobri, a koji nisu rekao je i nastavio:

Najvažniji je rad, bez toga se ne može. Ništa se ne može postići čekanjem. Danas živiš, otvorio si oči, zdrav si, Bogu hvala, napravi nešto od tog dana i pokreni se, poruka je koju je poslao ovaj mladi inspirativni glumac. O planovima za budućnost kaže kako zasad ne razmišlja i da će ići “gdje ga dragi Bog odvede.”

 
index Instagram400x230 youtube