U Klobuku rođeni časni sluga Božji Petar Barbarić, don Ivan Musić, fra Leo Petrović...

Ljubuška župa svetog Marka, Klobuk proslavlja u ovoj godini veliku obljetnicu – 150 godina postojanja i djelovanja. Za to se župa pripremala, župljani i njihov župnik potrudili su se da sve bude kako treba u ovakvim svečanim i uzvišenim prigodama, piše Večernji list BiH.

Što se tiče duhovne pripreme, u subotu, nedjelju i ponedjeljak molila se trodnevnica, a središnje slavlje je danas, u utorak, 25. travnja, na svetkovinu svetoga Marka evanđelista, nebeskoga zaštitnika župe. Svečanu svetu misu u 18 sati predvodit će mostarski biskup mons. Petar Palić. Uz domaće vjernike, doći će i mnogi gosti i uzvanici koji će uveličati slavlje.

Jako se promijenilo

Kad se osvrne u ovih minulih 150 godina, kako je župa nastala, kako se razvijala i dokle je došla, dogodilo se i promijenilo mnogo toga. Utemeljena je 1. svibnja 1873. godine odvajanjem od matične župe Veljaci i od tada se vode matične knjige. Kad je osnovana, obuhvaćala je znatno veći prostor i brojčano bila veća jer joj je pripadala i današnja župa Šipovača-Vojnići, koja se osamostalila 1939. godine. U građevinskom smislu njezini temelji udareni su u zaseoku Kapel Mahala, gdje je prvi župnik fra Pavo Petrović 1873. godine počeo graditi prvu župnu kuću, koja je završena tek 1885. godine za župnika fra Martina Mikulića, prvog književnika u redovima hercegovačkih franjevaca. Unatoč stoljeću i pol, još se drži, premda dobro načeta i vapi za obnovom koju nedvojbeno zaslužuje.

- Vidite ovaj svod u podrumskome dijelu, on je "ćemeren", naški rečeno, to ima posebnu vrijednost, a na katu je stambeni dio gdje su bili fratri. U blizini je staja. Bila je još jedna manja pomoćna građevina, sada je ruševna, a niže kuće je bilo zemljište, zvalo se fratarski gaj. Nažalost, kuća se vodi na školi, zamisao je da bismo je vratili, tražili povrat i zaštitili je jer je djelomično u ruševnome stanju – govori nam župnik fra Ante Kurtović s kojim smo obišli prvu župnu građevinu u Klobuku.
poster

U kući su partizansko-komunističke vlasti nakon rata otvorile školu, 1958. godine prodana je Općini Ljubuški, Fondu općenarodne imovine, i danas je u katastarskom vlasništvu Osnovne škole Klobuk. No, trebalo bi sve učiniti da se kuća vrati župi, da se obnovi, sačuva i osmisli za što je namijeniti. Nova, tj. današnja župna kuća izgrađena je u drugom dijelu sela, u Poljanama. Gradnja je počela ratne 1943. godine. Premda još nije bila završena, župnik se uselio već sljedeće godine. U kući je bila prostorija, veličine 6 x 4 metra, služila je kao kapelica za misne i druge obrede sve do izgradnje prve župne crkve. Na crkvu se čekalo gotovo stotinu godina, do 1964. kada se počela graditi, a dovršena je 1969. godine. Sagradio ju je tadašnji župnik fra Vinko Dragićević. Župljani su se žrtvovali radom, znojem, novcem i na drugi način, a financijsku pomoć dali su odseljeni Klobučani u Americi: Vid i Ana Artuković, Ivan i Luca Artuković, Silvestar i Katica Petrović.

Klobuk je dao, po različitim osnovama, djelima i zaslugama, više poznatih ljudi. Posebno mjesto ima časni sluga Božji Petar Barbarić, čije se proglašenje blaženim očekuje. Vojvoda don Ivan Musić bio je vođa Hercegovačkog ustanka 1875. godine, dr. fra Leo Petrović bio je hercegovački provincijal kada su ga partizani ubili 1945. godine u Mostaru. Kako već rekosmo, fra Martin Mikulić prvi je književnik među hercegovačkim franjevcima, a danas njegovim stopama ide književnik Miro Petrović. Povjesničar fra Robert Jolić, koji je župu vodio do prošle godine, u župnoj monografiji "Župa sv. Marka u Klobuku" izdanoj 2015. godine, o poznatim Klobučanima navodi i dvojicu ustaša i dvojicu komunista: ministri u Vladi NDH Andrija Artuković i Jozo Dumandžić te komunistički prvaci Andrija Petrović i Duje Petrović.

Klobučke zanimljivosti

- Sva četvorica rođena su u Klobuku, a zajedničko im je i to da su svi početno školovanje dobili u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Širokom Brijegu te da su se svi spremali za franjevački red i svećenički poziv. Ni jedan u tome nije uspio, ali su poznati na drugim područjima života, pa premda i s potpuno različitim ideološkim predznacima - donosi klobučku zanimljivost fra Robert Jolić.

Klobučani imaju veliko poštovanje prema nekadašnjem župniku fra Vladimiru Kozini, graditelju u župi i u školstvu, koji im je sagradio novu školsku zgradu. Danas su u javnosti poznati profesor u Zagrebu Božo Skoko i Nevenko Barbarić, zastupnik u Hrvatskom saboru, višegodišnji gradonačelnik Ljubuškog. Župa Klobuk 1882. godine imala je 1842 duše, 1912. njih 3569, 1940. godine 3363, 1962. godine 2063, 1980. njih 1800, 1991. godine 1472, 2014. godine 1083 vjernika. Danas ima oko 300 obitelji s oko 1000 članova.

 
index Instagram400x230 youtube