Gimnazijalci rješavaju problem napuštenih životinja

U sklopu projekta Civitas (Projekt Građanin) učenici Gimnazije Ljubuški:

Nika Primorac, Magdalena Pavlović, Kristina Jurčić, Antonija Kežić, Nika Barać, Matija Vukšić, Milla Zadro i Ana Dodig, pod mentorstvom prof. Mile Logare, obrađuju temu „Nepostojanje azila (skloništa) za napuštene životinje u Zapadno-Hecegovačkoj Županiji“.

Kroz ovu temu pokušavamo razviti svijest o ovom prekrivenom problemu. Do sada u ŽZH ne postoji niti jedan pokušaj osnivanja azila. Ne postoji sustavan plan za rješenje ovoga problema te smo odlučili preuzeti inicijativu.

Može biti slika sljedećeg: pas, zid od cigle i na otvorenom

Mnogi građani su se složili da je najefikasnije rješenje upravo otvaranje azila, a drugi obavezna kastracija i sterilizacija svih lutalica uz pomoć financiranja.

Kontaktirali smo predstavnike različitih političkih stranaka koji su se složili da je problem od velike relevantnosti i da je potrebno pronaći rješenje. Prilikom prikupljanja informacija shvatili smo da su Županijska i gradska vlast najvažnije za rješenje ovog problema. Razgovarali smo i prikupljali informacije od mnogih građana, stručnjaka, veterinara, inspektorata, ministarstva te gradonačelnika grada Ljubuškog.

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, pas i na otvorenom

‘’Svjesni smo problema napuštenih životinja kojeg većinski Županija izbjegava i kojeg se stavlja po strani. Voljni smo sudjelovati u rješavanju problema, ali se također nadamo suradnji ostalih općina te Županije uopće. Smatramo kako će taj način, u skladu s ostalima, puno bolje funkcionirati jer je tako lakše omogućiti potrebna sredstva za izgradnju i realizaciju potrebnih uvjeta za životinje. Općenito želimo započeti od nule te uzeti u obzir sve uvjete i pravila koja su potrebna da se azil uopće izgradi. Grad ne bježi od svoje odgovornosti i spreman je, u suradnji s ostalim općinama, uzdržavati i osigurati sva potrebna sredstva, jer je to naša obveza i dužnost. Teško je predvidjeti ostvarenje vaše zamisli, no potruditi ćemo se istaknuti ovaj problem i razgovarati s nadređenima u drugim općinama. Želimo osigurati nadzor i samo zbrinjavanje životinja, posebice pasa na našem teritoriju. Posebice želimo naglasiti važnost poznavanja točnog broja napuštenih životinja zbog buduće realizacije Vaše zamisli’’ – kazali su ispred ureda gradonačelnika grada Ljubuškog.

Poslijednja izmjena danaPetak, 22 Travanj 2022 15:17
 
index Instagram400x230 youtube