Martina Herceg u Dječjem vrtiću Ljubuški održala predavanje za roditelje

Sinoć je u Dječjem vrtiću Ljubuški psihologinja i edukantica psihoterapije Martina Herceg održala interaktivno predavanje na temu "Tata i mama, pričajmo o vama".

Obitelj, odnosi roditelja međusobno kao i odnosi roditelja i djeteta je najznačajniji čimbenik razvoja pojedinca i njegove cjelokupne ličnosti. Kako bi roditelji bili što kompetentniji u odgoju svoje djece trebaju stjecati spoznaje, vještine, mijenjati svoja ponašanja, odnosno neprestano raditi na poboljšanju roditeljskog djelovanja. Krajnji cilj roditeljskog samorazvoja je postizanje kompetentnosti, a tima i zadovoljstva i sreće u odgoju djece.

277782879_438361698059532_4475820164670081314_n.jpg

Psihologinja Herceg je naglasila kako je ljubav srž onoga što osjećamo prema djetetu, međutim neke stvari radimo krivo iz neznanja. „Koji je recept, postoji li? Naravno da ne postoji, kao ni savršeni roditelj. Ja nikako nisam ta, a ni jedan stručnjak, koji će vam reći što i kako bi vi trebali u svojim obiteljima. Međutim, ono što mogu jeste pitati vas što vama treba, kako ste Vi, i što želite od vašeg odnosa s djetetom. U tome je velika razlika i velika bit“, kazala je Herceg te objasnila kako odnos koji imamo, tj. koji smo imali u djetinjstvu, preslikavamo na sve naše odnose, drugim riječima obrasci koji tada nastaju utječu na odabir prijatelja, partnera i zanimanja kroz cijeli život, kao i na sklonost ponavljanju tih obrazaca iz prošlosti i onda kada ih nismo svjesni.

Dragi roditelji, recept ne postoji, kao ni savršen roditelj. Ali postoji način, koji možemo, ako želimo naučiti. Vašem djetetu ne treba savršen roditelj, njemu je potrebno pružiti i pokazati ljubav, na njegov način. Pri tome jasno pokazujući tko je „glavni“ u tom odnosu , tko odlučuje i tko je na koncu odgovoran. Prihvatiti dijete takvo kakvo je, bez stalne potrebe popravljanja, prihvatiti partnera takav kakav je, i prihvatiti sebe. Valjda ste do sad naučili da ovo ide obrnutim redoslijedom. Ja, partner, dijete", zaključila je psihologinja Herceg.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 13 Travanj 2022 12:30
 
index Instagram400x230 youtube