Ivan Mlinarević o Programu EU za mlade državne službenika u BiH [audio]

Ljubušak Ivan Mlinarević jedan je od 25 državnih službenika koji su odabrani za sudjelovanje u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenika u BiH“,

ujedno i jedini iz Hercegovine, koji su kroz projekt dobili priliku za obuku na College of Europe, međunarodnom sveučilištu specijaliziranom za magisterije iz područja Europskih studija.

Odabrani državni službenici kroz četiri tjedna pohađaju online predavanja, te su educirani od strane renomiranih profesora sa sveučilišta u Bruggeu.

Rektorica ovog sveučilišta je Federica Mogherini, bivša šefica diplomacije EU, a na ovom sveučilištu obuke su prošli brojni poznati diplomati iz čitave Europe.

Ovaj projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije i realizaciju British Council u BiH. 

Zahvaljujući British Councilu, 25 sretnika, uključujući i moju malenkost smo dobili priliku slušati predavanja od najrenomiranijih profesora sa College of Europe i upoznati, za sada samo online, rektoricu Federicu Mogerini“, rekao je ranije Mlinarević.

Kako je pojasnio u programu Radija Ljubuški, edukacija se odnosi na reformu javne uprave, od načina borbe protiv korupcije, do puta BiH u EU i sustavnih vježbi te diplomacije.

Na koncu cijelog ovog programa u Bruggesu bi nam trebale biti podijeljene diplome od strane College of Europe. Nas 25 pet državnih službenika bi potom dalje kao treneri to stečeno znanje od profesora prenosili dalje na ostale državne službenike kroz treninge i ustaljene prakse“, ističe Mlinarević.

Polaznici trenutno stječu znanja od renomiranih profesora koji su radili na edukacijama europske integracije za sve zemlje potencijalne članice EU.

Njih 25 polaznika je podijeljeno u 5 grupa, svaka sa aktualnim temama za izradu policy papera, odnosno neke vrste politike koja bi trebala u svom sadržaju obraditi pozadinu problema, potencijalna rješenja, te na koncu i u dogledno vrijeme i zaživjeti kao takva.

Tema Mlinarevićeg policy papera je „Addressing corruption in public institutions through enhancement of anti-corruption mechanisms and awareness-raising“ gdje sa još 4 kolege pod mentorstvom prof. Denise Sarajlić iz British Councila radi na razradi poboljšanja anti-korupcijskih mehanizama u javnoj upravi.

Više poslušajte u audiozapisu

 
index Instagram400x230 youtube