Volonteri koji su se cijepili protiv covida prijavili nuspojave slične mamurluku

Volonteri koji su primili Pfizer cjepivo protiv koronavirusa izjavili su kako je ono ostavilo nuspojave slične "teškom mamurluku", navodi se u novom izvješću. Pfizer i njegov njemački partner BioNTech priopćili kako je cijepljenje bilo 90 posto učinkovito u sprječavanju koronavirusa.

Tijekom ispitivanja više od 43.500 dobrovoljaca iz šest zemalja nije bilo obaviješteno jesu li primili cjepivo ili placebo. Međutim, neki volonteri izjavili su da mogu reći da su primili cjepivo jer su iskusili određene nuspojave kao što su glavobolja i bolovi u mišićima.

Glenn DeShields iz Austina u Texasu rekao je da su njegove nuspojave slične "teškom mamurluku", ali da su brzo nestale. Nakon što se kasnije testirao na antitijela, pokazalo se da je DeShields razvio antitijela na koronavirus, dodatno ga uvjeravajući da je bio u skupini koja je primila cjepivo.

Carrie iz Missourija izjavila je kako je imala vrućicu, glavobolju i bolove u tijelu nakon što je primila prvu injekciju. Nakon što je primila drugu dozu, navela je da su se nuspojave slične onima kod gripe još pogoršale, piše Independent.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak u svezi s učinkovitošću cjepiva, dr. Albert Bourla, predsjednik Pfizera i glavni ravnatelj navodi se da je "ovo velik dan za znanost i čovječanstvo" te da su prvi rezultati it 3. faze obećavajući i pokazuju da bi njihovo cjepivo moglo spriječiti covid-19.

 
index Instagram400x230 youtube