Dogodilo se na današnji dan, 28. veljače... [Prvi televizijski prijenos košarkaške utakmice]

Osnovana Metodistička crkva, Egipat postao neovisna država, izumljen najlon, prvi televizijski prijenos košarkaške utakmice.

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa iskusi osobno, predstavljajući spasenje kao isključivo Božju volju na koju čovjek ne može utjecati.

1849. godine uspostavljena je redovna parobrodska linija između istočne i zapadne obale SAD, ulaskom broda SS California u luku San Franciska, točno 4 mjeseca i 22 dana nakon što je krenuo iz New Yorka. Pet godina kasnije osnovana je Republikanska stranka u mjestu Ripon, savezna država Wisconsin.

Zemlja koja trenutno proživljava možda i najveću krizu u svojoj povijesti, Egipat, na današnji je dan 1922. godine dobila neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan od najkorištenijih materijala današnjice, najlon, proizveden je u laboratorijima kemijske industrije DuPont u timu pod vodstvom Wallacea Carothersa.

Prvi prijenos jednog od najjačih televizijskih sportova, košarke, održan je upravo na današnji dan 1940. godine. U Madison Square Gardenu susreli su se Fordham University i University of Pittsburgh koji je pobijedio 57 - 37, a prijenos je napravila kompanija NBC. Četrnaest godina kasnije u SAD je predstavljen njihov sadašnji format slike, NTSC.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan treba istaknuti spektakularnog francuskog hodača po žici Blondina. Nastupao je po cijelom svijetu, a najpoznatiji je po svom prelasku Nijagarinih slapova u svim mogućim varijantama - povezanih očiju, u vreći, na štakama, noseći menadžera na leđima ili hodajući po kotrljajućoj bačvi. Američki kemičar Linus Pauling također je rođen 28. veljače, a ovaj dvostruki nobelovac najpoznatiji je po svom zalaganju za ljekovita svojstva vitamina C. Clara Petacci bila bi anonimna talijanska ljepotica da nije postala ljubavnica fašističkog čelnika Benita Mussolinija. Tragična sudbina spriječila je Briana Jonesa, člana Rolling Stonesa da nastavi uspješnu muzičku karijeru, a rođendan dijele i dva velika svjetska golmana, Talijan Dino Zoff i Nijemac Sepp Meier.

Kronološki poredani događaji

- 272. Rođen Konstantin I., kršćanski rimski car. Među njegove zasluge spadaju Milanski edikt iz 313. godine kojim se u carstvo uvela vjerska tolerancija, te osnutak Konstantinopola, današnjeg Istanbula.

- 1397. U Križevcima se dogodio tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše kralja Žigmunda Luksemburškog ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih plemića koji su stigli pregovarati o pomirbi s kraljem kojega narod nije prihvaćao.

- 1892. Umro Louis Vuitton, francuski osnivač najslavnije svjetske tvornice prtljage 'Louis Vuitton'. Njegovi su kovčezi bili vrhunske kvalitete te su i drugi proizvođači počeli kopirati njegov dizajn. Da bi se zaštitio, uveo je prepoznatljiv uzorak smeđe i bež boje, koji je i do danas ostao njegov zaštitni znak.

- 1900. U Munchenu osnovan nogometni klub Bayern, jedan od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu. Glavne su boje momčadi crvena i bijela, a logotip kluba prikazuje boje pokrajine Bavarske.

- 1932. Rođena Elizabeth Rosemond Taylor, britansko-američka glumica, dvostruka dobitnica Oscara. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Udavala se osam puta za sedam supruga. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva.

- 1933. Zapaljena zgrada njemačkog parlamenta (Reichstaga) u Berlinu, što je Hitleru poslužilo da optuži komuniste i stavi njihove parlamentarne zastupnike izvan zakona i ojača poziciju nacističke stranke u parlamentu.

- 1964. Vlada Republike Italije zatražila međunarodnu pomoć u sprječavanju urušavanja Kosog tornja u Pisi. Radovi na tornju počeli su tek 1990. godine te je toranj 2001. godine, osiguran i uređen, ponovno otvoren za javnost.

- 1993. Na pruzi Beograd-Bar na stanici Štrpci, pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli su i potom ubili 20 putnika iz vlaka. Ubijeno je 18 Bošnjaka, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

- 1989. Umro Konrad Zacharias Lorenz, austrijski zoolog, životinjski psiholog, i ornitolog. Smatra se jednim od osnivača moderne etologije. Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1973.g. zajedno s Nikolaas Tinbergenom i Karl von Frischom.

- 1999. Međunarodne organizacije za borbu protiv korištenja nagaznih mina procijenile su da je u 64 zemlje širom svijeta rasuto preko 100 milijuna nagaznih mina, od čega se sedam milijuna nalazilo na prostoru bivše Jugoslavije.

- 2003. Tribunal u Haagu izrekao bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić kaznu od 11 godina zatvora za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Nakon izdržavanja većeg dijela kazne u švedskom zatvoru, puštena je na slobodu 27. listopada 2009. godine.

- 2008. Umrla Mira Alečković, srpska književnica i pesnikinja. Stvaralački opus Alečkovićeve predstavljaju 53 knjige poezije i proze za djecu i odrasle, i prevođene su na više od 20 jezika.

- 2010. U središnjem dijelu Čilea dogodio se katastrofalan potres u kojemu je život izgubila 521 osoba, a oko 12.000 ih je ozljeđeno. Bez svojih domova ostalo je preko 800.000 osoba.

- 2012. Umrla Helga Vlahović, hrvatska novinarka, televizijska i radijska spikerica, voditeljica, producentica i urednica HRT-a. Bila je jedna od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditeljica, koja je veliku slavu i međunarodnu popularnost stekla već 1970-ih godina.

- 2015. Umro Leonard Nimoy, američki filmski, televizijski i kazališni glumac te redatelj. Veliku popularnost stekao je ulogom Spocka u TV seriji "Zvjezdane staze". 

Poslijednja izmjena danaPetak, 28 Veljača 2020 08:32
 
index Instagram400x230 youtube