Dogodilo se na današnji dan, 16. veljače... [Ispisan prvi ček u povijesti]

Ispisan prvi ček u povijesti daleke 1659. godine, Castro postao premijer kube, uspostavljen prvi sustav hitne pomoći na broju 911, rođen sjevernokorejski diktator Kim Jong-il...

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je izmjereno 95 centimetara bijelog pokrivača koji je neprekidno padao tri dana.

Na uvijek vrelom Balkanu Srbija je 1909. započela mobilizaciju vojske zbog napetih odnosa s Austro-ugarskom. Oko pola stoljeća kasnije, Velika Britanija pravi veliki korak u smislu humanizma ukinuvši smrtnu kaznu.

Krajem 50-ih godina prošloga stoljeća, Fidel Castro „postaje" premijerom Kube mjesec i pol dana nakon što je svrgnut diktator Fulgencio Batista. Desetak godina kasnije Haleyvilleu uspostavljen je prvi sustav hitne pomoći pod brojem 911.

Na današnji dan slavio se u Sjevernoj Koreji rođendan diktatora Kim Jong-ila. On je rođen za vrijeme Drugog svjetskog rata, od oca Kim Il-Sunga, komunističkog borca protiv tadašnjih japanskih okupatora Koreje. Kad mu je otac postao diktator (“Veliki vođa”), Kim Jong-il dobio je titulu “Dragi vođa” i smatran je svojevrsnim prijestolonasljednikom. Istodobno sa stvaranjem kulta ličnosti njegovog oca građen je sličan kult za njega. Imenovan je vrhovnim zapovjednikom sjevernokorejske vojske, inače četvrte po broju vojnika na svijetu, premda nije čak ni služio vojni rok. Kad mu je otac umro, Kim Jong-il preuzeo je vlast i dobio titulu “Vječnog predsjednika republike”. Navodno se bojao letenja avionom, tako da je u strane posjete Rusiji uvijek išao oklopljenim vlakom. Prilikom takvih posjeta svakog su mu dana avionom dovozili žive jastoge iz Koreje, jer se bojao jesti stranu hranu. Navodno je volio filmove, osobito Petak trinaesti, Godzillu i Ramba, te sve filmove s Elzabeth Taylor. Imao je kolekciju od 20,000 hollywoodskih filmova. Bio je i opsjednut Elvisom Presleyem, što je uključivalo i nošenje odjeće iz Presleyeve ere u Las Vegasu. Kim je umro 2011. sa 70 godina života.

U svijetu sporta, jedan od najvećih i najboljih košarkaša svih vremena Wilt Chamberlaine postaje prvi košarkaš koji je postigao 30,000 koševa i to u 940 utakmica. Godine 2003. Pokrenuta je Wikipedija na Hrvatskome jeziku koja je nastala iz srpsko-hrvatske verzije, a istovremeno sus radom započele i srpska te bošnjačka.

Ostali događaji na današnji dan:

1852 – Prva sjednica buduće Hrvatske gospodarske komore

1923 – Howard Carter otvorio Tutankamonovu grobnicu

1936 – Komunističko-socijalistička koalicija došla na vlast u Španjolskoj

1960 – Prvo podmorsko oplovljavanje svijeta

1963 – Beatlesi izdali prvi hit

1968 – Prvi 911 telefon

1985 – Utemeljen Hezbollah

2005 – Protokol iz Kyota stupio na snagu

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti kompozitora Johanna Straussa, genetičara Hugoa DeVriesa, jednog od najpoznatijih rock'n'roll skladatelja Otisa Blackwella, Cherinog partnera i bivšeg muža Sonnyja Bonoa, repera Ice-T-ja, velikog tenisača Johna McEnroea te pisca Alberta Hacketta. Osim njih, tu su još Mr Jefferson, prvo klonirano tele, a na današnji će se dan 2335. roditi Geordi La Forge iz serijala Star Trek Next Generation.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 16 Veljača 2020 14:30
 
index Instagram400x230 youtube