Dogodilo se na današnji dan, 13. veljače... [ Abraham Lincoln postao predsjednik SAD]

Dan nakon 52. rođendana Abraham Lincoln je proglašen predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država 1861. godine.

Jedan od najpoznatijih američkih odmetnika, Jesee James, 1886. po prvi je put opljačkao banku. Na meti se našao gradić Liberty u Missouriju, a plijen je iznosio, za tadašnje prilike popriličnih 15.000 dolara.

Braća Auguste i Louise Lumière patentirali su 1884. godine 'kinematograf', spravu koja je istovremeno bila kamera i projektor. Postoji sumnja da je spravu prvi izradio Leon Bouly dvije godine ranije, a da je patent prodao braći Lumière jer nije imao novca za njegovu prijavu.

Istočna i Zapadna Njemačka postigle su 1990. godine dogovor o ujedinjenju koje je službeno uslijedilo 3. listopada iste godine.

Centar za astrofiziku Harvard-Smithsonian otkrio je 2004. godine zvijezdu BPM 37093. Ovaj varijabilni bijeli patuljak udaljen od Zemlje otprilike 50 svjetlosnih godina poseban je zbog svog sastava. Znanstvenici su mjerenjima zaključili kako se jezgra ove zvijezde sastoji od ugljika i kisika, a kako se zna da jezgre bijelih patuljaka tijekom hlađenja kristaliziraju, pretpostavlja se da je preko 4.000 kilometara njene jezgre u stvari - dijamant.

Australski premijer prošle je godine aboriđinskim stanovnicima uputio ispriku bez presedana u kojoj je zatražio oprost poglavito za odnos prema djeci 'ukradene generacije' koja su odlukom australskog parlamenta oduzimana svojim domorodačkim obiteljima između 1869. i 1969. godine.

Među rođenima na današnji dan valja spomenuti Chucka Yeagera, prvog čovjeka koji je letio brže od zvuka, rođenog 1923. godine. Zatim Kim Novak, američku glumicu, zvijezdu Hitchkokove 'Vrtoglavice, rođenu 1933. godine te Jerryja Springera, američkog TV voditelja rođenog 1944., Petera Hooka, basista kultnog Joy Divisiona, a kasnije i New Ordera, rođenog 1956., te njegovog sunarodnjaka, Robbieja Williamsa, britanskog pjevača rođenog 1974. godine.

 
index Instagram400x230 youtube