Dogodilo se na današnji dan, 11. siječnja... [Uhićeni pripadnici Hrvatskog proljeća]

Zabranjena uporaba ilirskog imena, inzulin prvi put upotrijebljen za liječenje šećerne bolesti, završen posljednji nastavak Harry Pottera, prvo nacionalno izvješće po kome je pušenje proglašeno štetnim za zdravlje, uhićenje pripadnika Hrvatskog proljeća...

Hrvatski narodni preporod bio je nacionalno-politički i kulturni pokret koji se razvio u prvoj polovici 19. stoljeća pod utjecajem sličnih pokreta u drugim zemljama Habsburške Monarhije. Hrvatski intelektualci borili su se za očuvanje hrvatskog indentiteta, a svoju su borbu usmjerili na očuvanje hrvatskog jezika. Najveći doprinos dao je Ljudevit Gaj svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavenskog pravopisanja. Na današnji dan 1843. godine, u vrijeme najvećeg uspona Preporoda, car i kralj Ferdinand I. zabranio je svaku uporabu ilirskog imena, posebice u novinama i javnim spisima, a 1849. uveo je oktroirani ustav.

Inzulin je hormon kojeg luči žlijezda gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi. Ranije se morao izolirati ekstrakcijom iz goveđe ili svinjske gušterače, te nije bio najučinkovitiji iako se od ljudskog tek neznatno razlikovao. Danas se pak inzulin proizvodi kao čist ljudski inzulin tehnologijom rekombinantne DNK, a 11. siječnja 1922. inzulin je po prvi put upotrijebljen pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi.

Enver Hoxha jedan je od osnivača Albanske komunističke partije i bio je komunistički vođa Albanije od 1944. do 1985. Za vrijeme invazije Mussolinijeve fašističke Italije na Albaniju borio se protiv okupatora. Nakon 2. svjetskog rata postaje premijer. Otvoreno se divio Staljinu i bio je pristaša marksizma-lenjinizma. Na današnji dan 1946. godine proglasio je Narodnu republiku Albaniju sa sobom kao diktatorom na čelu. Osnovao je tajnu policiju Sigurimi koja je slijedila represivne metode KGB-a i Stasija, oduzimao je zemlju bogatim veleposjednicima, žestoko je napadao Crkvu, a crkve, džamije i samostane pretvorio je u staje, skladišta ili kina. Političke protivnike je ubijao, tjerao da emigriraju ili ih je zatvarao u radne logore. 1981. povukao se u polu-mirovinu, te je umro 1985.

Zanimljivo je da je tek od 1964. godine službena američka javnost glasno upozoravana na opasnost od pušenja. Na današnji dan glavni kirurg Sjedinjenih Američkih Država izdao je izvješće u kojem stoji da je smrtnost pušaća veća od one nepušaća, da imaju veći rizik od dobivanja raka pluća i da pušenje kod trudnica šteti novorođenčadi. To je do tog datuma potvrđeno u više od 7,000 znanstvenih članaka. Izvješče je imalo ogroman utjecaj na stav svjetske javnosti prema pušenju i pričinilo je velike gubitke duhanskoj industriji. Namjerno je lansirano u subotu, da bi gubitci duhanske industrije na burzama bili što manji, no oni su ipak bili neizbježni. Nedjeljna izdanja novina poklonila su izvješću najveću pozornost. Zanimljivo je da su članovi komisije koja je sastavila izvješće, i sami pušaći, ocijenili da je pušenje navika, a ne ovisnost. Tek je 1989. pušenje proglašeno ovisnošću.

Joanne Kathleen Rowling, poznatija kao JK Rowling, britanska je književnica, najpoznatija kao autorica serije romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru koji su prodani u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta. Prva knjiga u seriji, Harry Pottter i Kamen Mudraca iz 1997., ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istodobno djeci i odraslima. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award. Uslijedili su i nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001. godine i postala jedan od najgledanijih filmova u svijetu. Ostali su nastavci također vrlo uspješno ekranizirani. Na današnji dan 2007. godine JK Rowling završila je posljednji roman iz serijala nazvan Harry Potter i darovi smrti.

U ranu zoru na današnji dan 1972. godine uhićeno je deset sudionika Hrvatskog proljeća. Uhićeni su poimence: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, Jozo Ivičević-Bakulić, Ante Glibota, Zvonimir Komarica i Ante Bačić. Bila je to posljedica Titove odluke o ugušenju pokreta, koja je donesena još prethodne godine i zbog koje je veći dio hrvatskog republičkog vodstva već bio uklonjen s položaja. U stanovima uhićenih provedena je premetačina koja je trajala satima, no u kojoj nisu pronađeni dokumenti o zavjeri protiv države. Uhićenici su dovedeni pred sudove, pod optužbama za nacionalizam, kontrarevolucionarstvo i separatizam. Slijedećih dana uhićeni su i drugi pojedinci, a mnogi su ostali bez posla. Veliki broj sudionika Hrvatskog proljeća napustio je zemlju i otišao u emigraciju.

Ostali događaji na današnji dan:

1055 – Krunidba Teodore za bizantsku caricu

1679 – Umro Ivan Lučić

1693 – Erupcija vulkana Etne

1842 – Rođen psiholog i filozof William James

1850 – Rođen Eugen Kumičić

1879 – Započeo britanski rat protiv Zulua

1922 – Prva upotreba inzulina

Na današnji dan svoj bi rođendan slavio poznati hrvatski književnik i političar Eugen Kumičić, koji je rođen 1850. godine. Svoj rođendan danas slave i američki glumci Stanley Tucci (1960.) i Amanda Peet (1972.). 11. siječnja rođena je i r'n'b diva Mary J. Blige (1971.) i njemački nogometaš Jens Nowotny (1974.).

 
index Instagram400x230 youtube