Dogodilo se na današnji dan, 26. prosinca... [Raspad SSSR-a]

Pobuna protiv cara Nikolaja I, prvi službena nogometna utakmica, potopljen nacistički bojni brod Scharnhorst, raspušten SSSR...

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na današnji dan 1825. godine polaganja zakletve novom caru Nikolaju I izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma. Ne treba ni napominjati da je trajala izuzetno kratko i bila ugušena u krvi.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet, na današnji dan slavi veliki jubilej. Naime, 1860. godine održan je prvi službeni nogometni susret dva različita kluba, Sheffielda i Hallama. Sheffield je najstariji nogometni klub na svijetu, ustanovljen tri godine prije meča, a Hallam je tek stao na noge, no ta dva kluba još uvijek svake godine igraju reprizu prvog meča.

Na današnji dan došlo je do posljednjeg pomorskog sukoba velikih brodova Njemačke i Velike Britanije u Drugom svjetskom ratu. Njemački brod Scharnhorst proslavio se u dotadašnjem tijeku rata potopivši 1941. britanski nosač aviona Glorious, pogodivši ga granatom na udaljenosti od čak 24 kilometra (jedna od najvećih postignutih udaljenosti pri direktnom pogodku). Uoči današnjeg dana Scharnhorst je isplovio iz Norveške u pravcu sjevera kako bi napao savezničke konvoje koji su tim putem prevozili pomoć Sovjetskom Savezu. Naime, budući da je velike dijelove SSSR-a okupirala Hitlerova Njemačka, put koji je sa sjevera zaobilazio Skandinaviju bio je najpraktičniji za dovoženje pomoći sovjetima. Sjeverno od rta Nordkapp Scharnhorst je dočekala britanska grupa ratnih brodova, predvođena bojnim brodom Duke of York. Došlo je do bitke, u kojoj su oba broda pucala jedan po drugome, više puta pogađajući cilj. Nakon što je Scharnhorst barem trinaest puta pogođen granatama i četiri puta torpedom, počeo je tonuti. Od njegovih 1,968 članova posade samo je 36 izvučeno iz ledenog mora, a ostali su poginuli.

Osobna računala i njihove razne inačice toliko su ušle u svakodnevicu da ih više i ne primjećujemo, no još ne tako daleke 1982. godine predstavljala su pravo čudo. Štoviše, ljudski je rod bio toliko fasciniran izumom da ga je čuveni Time proglasio osobom godine 1982., što je u to doba bila jedna od najprestižnijih stvari koja vam se mogla dogoditi.

Danas je 28. obljetnica raspuštanja Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. Na današnji je dan Vrhovni sovjet proglasio ukidanje SSSR-a, a zatim se i sam raspustio. Bio je to kraj procesa raspada Sovjetskog Saveza, koji je počeo još godinu i pol dana ranije, kad su prve republike počele istupati iz njega. Prva je Sovjetski Savez napustila Litva, još 11. ožujka 1990., a zatim su slijedile ostale baltičke republike i Gruzija. Posljednji su SSSR napustili Kazahstan i Rusija. Gorbačov je na Božić 1991. dao ostavku na mjesto predsjednika SSSR-a i proglasio je ukidanje te funkcije, a sve preostale svoje ovlasti prenio je na Borisa Jeljcina.

2004. godine potres zastrašujuće magnitude 9.3 stupnjeva uzdrmao je Indijski ocean, uzrokujući najsnažniji tsunami u pisanoj povijesti. Ogromni su valovi pogodili obale Indije, Sri Lanke, Indonezije, Tajlanda i Malezije, što je rezultiralo nevjerojatnom brojkom od 200 tisuća poginulih.

Ostali događaji na današnji dan:

1805 – Mir u Požunu

1890 – Umro Heinrich Schliemann

1898 – Marie i Pierre Curie objavili izolaciju radija

1948 – Uhićen kardinal Mindszenty od strane komunističkih vlasti u Mađarskoj

1968 – Amandmani na Ustav SFRJ

1991 – Vojne operacije u Zapadnoj Slavoniji

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti američkog književnika Henry Millera, francuskog dramatičara Eugenea Ionesca, kineskog velikog vođu Mao Ce Tunga, glazbenika Phila Spectora i glumca Jareda Leta.

 
index Instagram400x230 youtube