Dogodilo se na današnji dan, 23. prosinca... [Otkriven tranzistor]

Osnovan FED, otkriven tranzistor, prvi let oko Zemlje u eksperimentalnoj letjelici bez nadolijevanja goriva, ubijen Staljinov šef policije Lavrentij Berija, referendum o neovisnosti u Sloveniji...

Prvi predsjednik SAD George Washington neko je vrijeme obavljao dvije dužnosti, predsjedničku i zapovjednika vojnih snaga novostvorene države. Na današnji dan 1783. odustao je od vojnog položaja, koncentriravši se na državničke obveze. Pet godina kasnije uspio je u još jednom naumu, odvojiti stotinu kvadratnih milja za District of Columbia, izdvojeno područje na kojem se gradio novi glavni grad SAD.

Jedna od kratica koja se u zadnje vrijeme svakodnevno pojavljuje u novinama je FED, američka centralna banka. Osnovana je aktom predsjednika Woodrowa Wilsona godinu dana prije početka prvog svjetskog rata.

Revolucionarni pronalazak čije inačice su danas potpuno zavladale svijetom, tranzistor, otkriven je znanstvenoj zajednici na današnji dan 1947. godine, kao čedo trojice fizičara, Badeena, Brattaina i Shockleya.

Kraj Drugog svjetskog rata doveo je do dugotrajnih sudskih procesa čelnih ljudi sila Osovine koji su uhvaćeni nakon kapitulacija. Na današnji je dan u Japanu 1948. godine pogubljeno sedam generala predvođenih Hideki Tojom.

Na današnji je dan smaknut najzloglasniji Staljinov suradnik Lavrentij Berija. Bio je šef sovjetskog NKVD-a, organa koji je objedinjavao i redovitu i tajnu policiju, te je bio na čelu gulaga. Sam Staljin je na Jalti predstavio Beriju američkom predsjedniku Rooseveltu riječima “moj Himmler”. Berije su se bojali čak i njegovi kolege u Politbirou, jer je mogao staviti u zatvor njihove rođake i prijatelje. Imao je i čin maršala Sovjetskog Saveza. Inače, porijeklom je bio Gruzijac, kao i sam Staljin. Nakon Staljinove smrti Berija je postao član vladajuće trojke u Sovjetskom Savezu, no protiv njega se stvorila velika opozicija. Uhićen je i optužen od strane Politbiroa. Na današnji ga je dan osobno ubio moskovski vojni zapovjednik general Pavel Batitski u podrumu zloglasnog zatvora Lubjanka u Moskvi.

A pred dvadeset i dvije godine dva američka letača, Dick Rutan i Jeana Yeager uspjelo je u eksperimentalnoj letjelici Voyager izvesti prvi let oko zemljine kugle bez dopunjavanja goriva.

Na današnji je dan 1990. u Sloveniji održan referendum o neovisnosti. Slovenci ga nazivaju Plebiscit o samostojnosti Slovenije. Za samostalnost se izjasnilo 88.2% glasača. Rezultati su bili objavljeni 26. prosinca. Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj referendum o samostalnosti održan je 19. svibnja 1991., i pri njemu se 93.24% glasača izjasnilo za neovisnost. I Hrvatska i Slovenija proglasile su neovisnost 25. lipnja 1991., te su se sljedećeg dana uzajamno priznale.

Ostali događaji na današnji dan:

1588 – Ubijen vojvoda od Guisea

1643 – Začetak Hrvatskog državnog arhiva

1793 – Poraz Vendeje za vrijeme Francuske revolucije

1913 – Federal Reserve Act u SAD-u

1933 – Rođen japanski car Akihito

1954 – Prva uspješna transplantacija bubrega

1970 – Dovršeni blizanci Svjetskog trgovačkog centra

1972 – Umro Andrej Tupoljev

1979 – Sovjeti okupirali Kabul

1979 – Umrla Peggy Guggenheim

1986 – Prvi zrakoplov obišao zemlju bez punjenja goriva

Rođendani slavnih osoba dan prije Badnjaka počinju s Jean-Francois Champolionom, čovjekom koji je prvi odgonetnuo egipatske hijeroglife, a rođendan bi slavili ili slave i japanski car Akihito, švedska kraljica Silvia i gitarist Guns'n'Rosesa Slash. Ne zaboravimo na kraju spomenuti i da se na današnji dan rodila prelijepa Carla Bruni.

 
index Instagram400x230 youtube