Dogodilo se na današnji dan, 21. prosinca... [Proglašeni zastava i grb RH]

Na današnji je dan objavljena prva novinska križaljka, premijera Snjeguljice i sedam patuljaka, Apollo 8 lansiran prema Mjesecu, proglašeni zastava i grb Republike Hrvatske...

U američkim novinama New York World na današnji dan 1913. godine objavljena je prva svjetska križaljka u obliku kakvom ju danas poznajemo. Autor ove prve premetalice slova koja se uskoro počela širiti u sve novine i časopise svijeta, bio je britanski novinar i urednik Arthur Wynne.

Ekranizirana inačica bajke braće Grimm, Snjeguljica i sedam patuljaka, koja slovi za prvi svjetski dugometražni animirani film, premijerno je prikazan 1937. godine u Carthay Circle Theateru u Los Angelesu. To je ujedno bio i prvi dugometražni crtani film Walta Disneya u boji te se računa i prvim u nizu Disneyevih klasika.

Iz Kennedy Space Centera na Floridi na današnji dan 1968. godine prema Mjesecu je lansiran Apollo 8. Astronauti Frank Borman, James Lovell i William Anders nakon nešto manje od tri sata leta postali su prvi ljudi koji su 'pobjegli' Zemljinoj gravitaciji, a nakon toga i prvi koji su vidjeli tamnu stranu Mjeseca. Misija Apolla 8 tako je odigrala veliku ulogu u pripremi za misiju Apollo 11 koja je postavila prve ljude na Mjesec.

Nad škotskim gradićem Lockerbie 1988. godine odvila se tragedija poznata pod imenom 'Lockerbie bombing'. Pan Amov Flight 103 bio je Boeing 747 koji je nosio ime 'Clipper Maid of the Seas', a letio je iz Londona u New York kada je u 19:02 na visini od oko 10 tisuća metara u njemu eksplodirala bomba. Zrakoplov se srušio pri čemu je poginulo svih 259 putnika i članova posade te još 11 osoba na tlu. Za podmetanje bombe odgovornost je u pismu 2003. preuzela Libija, a do sada je u vezi s napadom osuđena samo jedna osoba.

Na današnji je dan Sabor Republike Hrvatske donio Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Novost u grbu bila je kruna s pet štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, i to s najstarijim poznatim grbom Hrvatske te s grbovima Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Likovni prikaz grba izradio je akademik Miroslav Šutej, a prihvatila ga je komisija kojoj je bio na čelu prof. dr. sc. Nikša Stančić, predstojnik katedre za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kod zastave je definirano da joj je dužina dva puta veća nego širina. U rujnu 2011. predsjedništvo Hrvatskoga sabora donijelo je odluku da se izrade i objave grafički standardi za grb i zastavu RH, kako bi se izbjegla dotadašnja situacija da su u javnoj uporabi bile njihove brojne inačice načinjene raznim tehnikama. Tako napravljeni digitalni zapisi grba i zastave može se pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Ostali događaji na današnji dan:

1118 – Rođen Thomas Becket

1375 – Umro Giovanni Boccaccio

1781 – Patent o toleranciji Josipa II.

1804 – Rođen Benjamin Disraeli

1937 – Prvi dugometražni crtani film

1937 – Rođena Jane Fonda

1940 – Rođen Frank Zappa

1942 – Rođen kineski predsjednik Hu Jintao

1968 – Prva ljudska misija na Mjesec

1990 – Novi Ustav Republike Hrvatske

2004 – Bombaš samoubojica ubio 22 ljudi

Na današnji dan 1873. godine rođen je hrvatski kompozitor Blagoje Bersa, a 1914. i legenda hrvatske naive slikar Ivan Generalić. Američka glumica Jane Fonda rođena je 1937. a njen sunarodnjak, glazbenik Frank Zappa 1940. godine. Slijede glumci Samuel L. Jackson i Ray Romano rođeni 1948. i 1957. godine, a njihova kolegica Jane Kaczmarek, najpoznatija kao stroga majka iz Malcolma u sredini, rođena je na današnji dan 1955. godine.

 
index Instagram400x230 youtube