Dogodilo se na današnji dan, 16. prosinca... [Otkriven spomenik banu Jelačiću]

Otkriven spomenik banu Jelačiću, Oliver Cromwell postao lord zaštitnik Engleske, dogodila se Bostonska čajanka, ubijen Rasputin, bijeg iz Alcatraza, epizoda Pokemona izazvala napadaje kod 685 djece u Japanu...

Nakon dugogodišnjeg rata i previranja, Oliver Cromwell postao je lord zaštitnik Engleske, Škotske i Irske na današnji dan 1653. godine, udarivši na taj način temelje današnjem uređenju britanske ustavne monarhije.

Stotinu i dvadeset godina kasnije, bostonska luka postala je poprištem prvog organiziranog otpora američkih naseljenika britanskoj kruni u poznatoj Bostonskoj čajanci, kada je teret mnogih brodova pristiglih iz Indije završio u moru, označivši početak bitke za neovisnost SAD.

Jedna od najkontroverznijih povijesnih ličnosti, gotovo mitološki Grigorij Rasputin, ljubavnik ruske carice, mag i opsjenar, ujedno i najmoćnija osoba tadašnje carske Rusije, ubijen je na današnji dan od strane grupe ruskih plemića.

Na današnji dan prije 153 godina svečano je otkriven na glavnom zagrebačkom trgu spomenik banu Josipu Jelačiću. Dogodilo se to samo sedam godina nakon banove smrti. Kip je isprva bio usmjeren prema sjeveru, dakle prema Mađarskoj, čiju je revoluciju ban ugušio 1848. godine. Kip je djelo Antona Dominika Fernkorna, poznatog bečkog kipara koji je izradio i kip sv. Jurja koji ubija zmaja (danas smješten pokraj zgrade HNK), te kip Blažene Djevice Marije iznad fontane pred katedralom. Svečanost otkrivanja spomenika banu Jelačiću zabilježena je na fotografiji Franje Pommera, koja se može smatrati prvom reportažnom fotografijom u hrvatskoj povijesti. Banov kip uklonjen je 1947., a ponovno vraćen 1990. godine.

Na današnji su dan dvojica zatvorenika – Theodore Cole i Ralph Roe – izveli bijeg iz jednog od najčuvanijih američkih zatvora – Alcatraza, smještenog na istoimenom otoku u zaljevu San Francisco. Obojica su bili u zatvoru zbog pljačke banke. Izgleda da su bijeg planirali dulje vrijeme. Njih su dvojica radili u zatvorskoj radionici na najsjevernijem dijelu otoka, u kojoj su zatvorenici od starih guma proizvodili otirače za američku mornaricu. Radionica je imala metalne šipke na prozorima, koje su oni tijekom vremena prepilili, no sakrili su tu činjenicu namjestivši šipke natrag pomoću masti za podmazivanje i paste za cipele. Čekali su povoljnu priliku. Ona se ukazala kad je na današnji dan 1937. godine otok prekrila jaka magla. Uklonili su šipke i izašli na obalu otoka. Nitko ih vani nije mogao vidjeti zbog magle koja je tog dana bila jedna od najjačih u godini. Došli su do vanjske ograde i otvorili vrata pomoću mehaničarskog alata koji su uzeli iz radionice. Otisnuli su se u vodu vjerojatno plutajući na starim kantama. Policija ih više nikada nije vidjela. Budući da je u zaljevu tada bila jaka morska stuja brzine 7-9 čvorova, policija je pretpostavila da nisu mogli preplivati do obale, nego da su odneseni prema mostu Golden Gate i dalje u Tihi ocean. Ipak bilo je očevidaca koji su tvrdili da su ih kasnije vidjeli. Ostaje misterij što se s njima doista dogodilo.

Na današnji dan emitirana je u Japanu 38. epizoda prve sezone crtane serije Pokemon. Postala je zloglasna po tome što su vizualni efekti u njoj bili tako intenzivni da su izazvali fotosenzitivne epileptičke napadaje kod određenog broja djece. Naime, otprilike nakon prvih 20 minuta epizode postoji scena eksplozije u kojoj su prikazani bljeskovi crvenog i plavog svjetla. Ti stroboskopski bljeskovi frekvencije oko 12 Hz izazvali su kod neke djece vrtoglavicu i nesvijest, a kod nekih čak epileptičke napadaje. Ukupno je 685 djece prevezeno ambulantnim kolima u bolnicu. Većina se oporavila već za vrijeme transporta, no više od 150 ih je zadržano u bolnici. Dvoje je ostalo u bolnici čak dva tjedna. Procjenjuje se da u prosjeku na 4000 ljudi takvi svjetlosni efekti mogu kod samo jednoga izazvati epileptičku reakciju. No, budući da je ova epizoda bila gledana u otprilike 26.9 milijuna domova, broj napadaja bio je velik. Epizoda više nikad nije emitirana ni u Japanu ni u svijetu. Nažalost, u televizijskim vijestima koje su popratile taj događaj emitirani su dijelovi epizode s bljeskovima pa su čak i te vijesti izazvale neke daljnje napadaje. Daljnje prikazivanje Pokemona otkazano je, no ipak je nastavljeno 4 mjeseca kasnije.

Ostali događaji na današnji dan:

1431 – Engleski kralj krunjen za francuskog kralja u Parizu

1497 – Vasco da Gama došao do Indijskog oceana

1653 – Oliver Cromwell postao Lord protektor Velike Britanije

1707 – Posljednja erupcija vulkana Fuji u Japanu

1770 – Rođen Beethoven

1773 – Bostonska čajanka

1775 – Rođena Jane Austen

1827 – Umro Maksimilijan Vrhovac

1914 – Umro Ivan Zajc

1942 – Himmler naredio slanje Roma u Auschwitz

1960 – Sudar aviona nad New Yorkom

Obama je prvi afroamerički predsjednik u povijesti SAD, no prošlo je tek devet godina od prvog afroamerikanca na mjestu državnog tajnika, što je postao umirovljeni general Colin Powell, u prvom mandatu predsjednika na odlasku, George W. Busha.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan započinju bardom znanstvene fantastike Arthurom C. Clarkeom, a nastavljaju se slavnim slikarom Wassilyjem Kandinskym i spisateljicom Jane Austen. 16. prosinca rođen je i jednan od najjačih TV producenata današnjice Steven Bochco i olimpijski pobjedniko i rekorder na 100 metara Donovan Bailey.

 
index Instagram400x230 youtube