Dogodilo se na današnji dan, 21. studenog... [Srušen Maslenički most]

Na današnji je dan srušen Maslenički most za vrijeme Domovinskog rata. Most je bio sagrađen još 1960., a pušten je u promet 1961. godine. Imao je luk raspona 155 m, a ukupna dužina mu je bila 314 m. Visina nad morem iznosila je 55 m. Most je bio na mjestu gdje je Novigradski kanal najuži, na Masleničkom ždrilu.

1991 – Srušen Maslenički most

Na današnji je dan srušen Maslenički most za vrijeme Domovinskog rata. Most je bio sagrađen još 1960., a pušten je u promet 1961. godine. Imao je luk raspona 155 m, a ukupna dužina mu je bila 314 m. Visina nad morem iznosila je 55 m. Most je bio na mjestu gdje je Novigradski kanal najuži, na Masleničkom ždrilu. Bez Masleničkog mosta bila je otežana komunikacija Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Most je obnovljen 2005. godine, nešto većih dimenzija nego prije (dužine 315 metara). U blizini je sagrađen i betonski most na trasi autoceste A1 (Zagreb-Split), koji je većih dimenzija, ali i izloženiji buri.

1916 – Potonuće broda Britannic

Na današnji je dan potonuo sestrinski brod Titanica Britannic. Ukupno su proizvedena tri broda u istoj seriji: Olympic, Titanic i Britannic. Britannic je bio posljednji izrađen i ujedno najveći. Ubrzo nakon njegovog porinuća počeo je Prvi svjetski rat. Brod je konvertiran u ploveću bolnicu, pod britanskom zastavom. U sklopu ratne misije poslan je na bliskoistočno ratište. Kad je došao do grčke obale naletio je na pomorsku minu kod otočića Kea. Eksplozija je probila trup. Deset minuta nakon eksplozije brod je već bio u istom stanju kao Titanic jedan sat nakon udara ledenjaka. Kapetan je očajnički pokušao tonući brod usmjeriti prema obali otoka udaljenoj oko 5 kilometara i nasukati ga na plažu. Ipak, brod je tonuo prebrzo. Propeleri su se izdizali prema površini vode kako se brod naginjao. Budući da je kapetan pokušavao nasukati brod propeleri su još uvijek radili. Dva čamca za spašavanje koja su bačena u vodu došla su do propelera i bila smrskana, zajedno s ljudima u njima. Kad je kapetan to doznao odlučio je zaustaviti motore. Spustili su preostale čamce za spašavanje i počeli evakuirati brod. Spašeno je 1036, a poginulo je ukupno 30 ljudi (na Titanicu 1517). Britannic je bio najveći brod potopljen u Prvom svjetskom ratu.

1916 – Umro car Franjo Josip

Na današnji je dan, tijekom Prvog svetskog rata, umro austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Franjo Josip. Njegovo je vladanje bilo jedno od najdužih u svjetskoj povijesti. Vladao je gotovo 68 godina i time postao treći najduže vladajući vladar u europskoj povijesti. Na vlast je došao sa svega 18 godina, a doživio je znatnu starost od 86 godina. Oženio se svojom sestričnom Elizabetom (“Sissi”). Od sinova imali su samo prijestolonasljednika Rudolfa, koji je umro u misterioznim okolnostima u Mayerlingu 1889. godine. Ta je smrt imala teške posljedice za Franju Josipa, a udarac mu je nanijelo i ubojstvo njegove supruge Sissi 9 godina kasnije. Car je tijekom svog života bio u više posjeta Hrvatskoj. Bio je u Zagrebu 1895. godine prilikom otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Od svih hrvatskih gradova najviše ga se veže uz Opatiju, koju je posjećivao odsjedavši u hotelu Imperijal.

Ostali događaji na današnji dan:

164 pr. Kr. – Obnova jeruzalemskog hrama

1783 – Prvi slobodni let balonom

1877 – Edison predstavio fonograf

1894 – Masakr u Port Arthuru

1969 – Prva stalna ARPANET veza

1995 – Parafiran Daytonski sporazum

1996 – Demonstracije za opstanak Radija 101

2006 – Pierre Gemayel ubijen u Libanonu

 
index Instagram400x230 youtube