Dogodilo se na današnji dan, 17. studenoga... [Međunarodni dan studenata]

Elizabeta I sjela na prijestolje, prvi put se sastao amerikiKongres, otvoren Sueski kanal, Smaknuće studenata u Pragu (Međunarodni dan studenata), patentiran prvi kompjutorski miš, počela baršunarsta revolucija u Čehoslovačkoj, Schwarzenegger postao guverner Kalifornije...

Nakon smrti kraljice Mary, na engleski se tron popela njena sestra, kraljica Elizabeta I. Dugogodišnja uspješna vladavina ušla je u povijest kao elizabetinsko razdoblje, u kojem su živjeli i radili mnogi poznati umjetnici i istraživači poput WilliamaShakespearea, Francisa Bacona, Francisa Drakea i Waltera Raleigha.

Na današnji dan okrugle 1800. godine po prvi puta sastao se američki Kongres u Washingtonu, kao vrhovno zakonodavno tijelo mladih Sjedinjenih Američkih Država, u sastavu izabranih predstavnika saveznih država.

Ništa manje značajan događaj zbio se 1869. godine, kada je nakon deset godina gradnje otvoreno jedno od modernih čuda svijeta, 160 kilometara dugački Sueski kanal, projekt francuskog arhitekta i graditelja Ferdinanda de Lessepsa koji je i nadzirao radove. Na taj je način nakon dugih godina skraćen put do Indije i Kine, jer više nije bilo potrebno oplovljavati Afriku.

Na današnji se dan slavi Međunarodni dan studenata, u znak sjećanja na tragične događaje tog dana u Pragu 1939. godine. Događaji su se počeli odvijati nekoliko dana prije, kad su nacisti ubili jednog studenta Praškog sveučilišta. Tisuće njegovih kolega studenata došle su na pokop. Pogreb se pretvorio u antinacistički skup. Njemački upravitelj (Reichsprotektor) Češke i Moravske Konstantin von Neurath ugušio je te demonstracije zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši preko 1200 studenata u koncentracijske logore. Na današnji dan Nijemci su streljali 9 studenata i profesora, bez suđenja. Međunarodni dan studenata slavi se od 1941. godine.

Na današnji je dan prije 41 godinu američki izumitelj Douglas Engelbart dobio patent (U.S. Patent 3,541,541) za kompjutorski miš. U prijavnici za patent uređaj je nazvan “X-Y indikator za ekranski prikaz”. Douglas Engelbert, inače iskusni izumitelj i član Stanfordskog istraživačkog instituta (Stanford Research Institute – SRI), tvrdi da od izuma miša nikada nije imao financijsku korist. SRI, u čije je ime patentiran, nije prepoznao važnost miša, pa je prodao licencu za njega Appleu za samo 40,000 dolara.

Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu na današnji dan 1989. godine. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi, kako su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca današnjice, Arnold Schwarzenegger, ostvario je svoj san 17. studenoga 2003. godine kada je položio zakletvu kao guverner Kalifornije. Unatoč skepticima, republikanac po uvjerenju radi sjajan posao promovirajući zdrav život i ekološki pristup u zemlji zlatne groznice i snova o slavi.

Arnold Schwarzenegger rođen je u Austriji, u mjestu Thal, svega 3 kilometra od štajerskog glavnog grada Graza. Schwarzennegerov je otac Gustav bio šef lokalne policije te nekadašnji član nacističke stranke. Dokazano je, međutim, da nije odgovoran za nikakve zločine. Arnold se dizanjem utega počeo baviti s 15 godina, a s 20 je postao Mr. Universe. U SAD se preselio tek s 21 godinu. Oženio se Mariom Shriver, čija je majka bila sestra predsjednika Johna F. Kennedyja i senatora Roberta F. Kennedyja. Arnold je na današnji dan položio prisegu za guvernera Kalifornije. Ponovno je izabran 2006. i bio je guverner do siječnja 2011. godine. Bogatstvo mu se procjenjuje na 400 do 800 milijuna dolara.

Ostali događaji na današnji dan:

1855 – Livingston otkrio Viktorijine slapove

1869 – Otvoren Sueski kanal

1903 – Nastali boljševici odvajanjem od menjševika

1989 – Baršunasta revolucija u Čehoslovačkoj

1991 – Napad na Škabrnju

1997 – Masakr u Luxoru

Rođendani slavnih osoba počinju s britanskim generalom Montgomeryjem, a nastavljaju se s kremom sedme umjetnosti. Otac moderne glumačke metode koja je proslavila najveće glumce današnjice, Lee Strasberg rođen je 1901. godine. Plejada glumaca koji su rođeni na današnji dan ide od Rocka Hudsona, Dannyja DeVita, Mary Elisabeth Mastrantonio do Sophie Marceau, a među njih se ugurao i Martin Scorsese.

 
index Instagram400x230 youtube