Dogodilo se na današnji dan,12. studenoga... [Umro Augustin Tin Ujević]

Pronađena zaleđena tijela Roberta Scotta i njegovih kolega, prve poznate snimke čudovišta iz Loch Nessa, Staljin došao na čelo Komunističke partije Sovjetskog Saveza, počela bitka za Guadalcanal, zatvoren Ellis Island, rođeni glumci Ryan Gosling, Anne Hathaway, Wallace Shawn, umro Augustin Tin Ujević, Hermann Göring predložio da Madagaskar postane židovska zemlja...

Robert F. Scott bio je britanski polarni istraživač. Godine 1910. krenuo je u hrabru ekspediciju na Antarktiku s ciljem prvog osvajanja Južnog pola. Dana 17. siječnja 1912. njegov je tim uspio doći do Južnog pola, samo da bi otkrio da je norveška ekspedicija s Roaldom Amundsenom već bila tamo. Norvežani su ih pretekli za samo 33 dana. Na povratku je Scottova ekspedicija umrla od hladnoće. On i četvorica njegovih kolega smrznuli su se, a njihova su tijela ostala na ledu. Osam mjeseci kasnije pronađeno je Scottovo tijelo i tijela dvojice njegovih kolega. Pokopani su u ledu. Grobovi su im označeni hrpama leda i križem napravljenim od skija. Tijela ostale dvojice članova ekspedicije nisu pronađena.

Na današnji je dan Britanac Hugh Gray snimio prve snimke čudovišta iz Loch Nessa. Tog je dana hodao kući iz crkve noseći mali fotoaparat. Ugledao je veliko stvorenje u vodi, kako se diže gotovo metar iznad površine. Imalo je glatku i blistavu kožu sive boje. Na brzinu je snimio pet fotografija, no četiri su propale prilikom razvijanja filma. Ostala je samo jedna fotografija, koja pokazuje biće neobičnog oblika na površini vode. To je prvi slikovni dokaz o postojanju čudovišta nazvanog Nessie.

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo povijest cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza došao je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin. Lukavim manevrom izbacio je Trockog iz Partije i zauzeo mjesto Lenjinovog nasljednika, da bi prerastao u najgoreg krvnika komunističkih zemalja.

Tijekom drugog svjetskog rata vodile su se mnoge znamenite bitke, a jedna od najtežih bila je bitka za Guadalcanal, koja je počela na današnji dan 1942. godine, i američkim snagama je trebalo četiri mjeseca da savladaju ukopane Japance na malom vulkanskom otočiću, što je označilo početak premoći SAD na Pacifiku.

Nakon 62 godine rada, 1954. godine zatvoreno je prihvatilište na Ellis Islandu, glavna ulazna postaja za imigraciju u SAD. Tijekom povijesti preko dvadeset milijuna ljudi ušlo je u Ameriku preko tog malog otočića na ulazu u newyoršku luku, u sjeni poznatog Kipa Slobode.

U trenucima kad su zakapali njegov lijes, nitko od prisutnih nekoliko minuta nije se maknuo od groba. Bio je to spontani oproštaj s velikim hrvatskim pjesnikom Tinom Ujevićem koji je umro 12. studenog 1955. u Zagrebu.

Nesuđeni svećenik, punim imenom Augustin Josip Ujević, rodio se 1891. u Dizdara kuli u Vrgorcu. Dok je studirao u Zagrebu, privlačila ga je politika. Na sreću, buntovni hrvatski intelektualac brzo se razočarao i posve okrenuo poeziji. Osim politike, odrekao se prijatelja, među kojima je bio i veliki Antun Gustav Matoš.

"Tko sam i što sam, što ću, koga volim što tražim, kuda idem za čim lutam"
Tin Ujević je do 1945. objavio Lelek sebra, Kolajnu, Auto na Korzu i Ojađeno zvono. "Ne boj se, nisi sam, ima i drugih…"

Komunističke vlasti zabranile su mu pisati pa je anonimno prevodio sve dok mu Jure Kaštelan nije pomogao objaviti Rukoveti. Stalni posjetitelj boemskih kavana i gostionica, pohabana ogrtača i šešira, pisao je o sebi, bratstvu ljudi, vremenu, visinama, staračkoj skrušenosti...
"Kako je teško biti slab, biti sam, biti star a tako mlad".

Dokumentarist Rudolf Sremec uspio ga je 1954. privoljeti da se prošeta pred njegovom kamerom. Jedina je to Ujevićeva živa slika.

Veliki pisac za života nije dobio niti jedno priznanje, a danas ona nose njegovo ime. Izliven u bronci šeta poznatim mu ulicama. Stihovi Tina Ujevića griju police mnogih mladosti ili su se, siti samoće, spleli sa sjetnim notama sjetnih glazbenika.

1981. godine po drugi je put u svemir lansiran Space Shuttle Columbia. Prvi puta u povijesti osvajanja svemira jedno je vozilo korišteno po drugi puta za misiju u svemir.

Nakon pune 62 godine Japan je dobio novog cara, Akihita, sina Hirohita okrunjenog 1928. godine.

Još u 19. stoljeću postojala su različita razmišljanja o teritoriju na koji bi se mogli preseliti europski Židovi. Preseljenje su, s jedne strane, tražili antisemiti nastojeći se riješiti Židova. S druge stane, o takvim su rješenjima razmišljali i sami Židovi. Većina je Židova bila za povratak u Obećanu Zemlju (Palestinu), koja je tada bila pod turskom vlasti. Nacistički ministar Hermann Göring predložio je Madagaskar kao mjesto na koje bi trebalo preseliti europske Židove. Nacistički je plan predviđao da se godišnje preseli po milijun Židova, i to tijekom četiri godine. Židovi bi na Madagaskaru bili svojevrsni njemački taoci, pomoću kojih bi se ucjenjivalo američke Židove. Madagaskar je u to doba bio francuska kolonija. Kad je Hitlerova vojska pobijedila Francusku, predviđeno je da mirovnim ugovorom Francuska ustupi Njemačkoj Madagaskar za smještaj Židova. Za transport je bila predviđena britanska mornarica, jer se smatralo da će i Velika Britanija uskoro biti pobijeđena u ratu. Međutim, plan je propao kad su Britanci obranili svoju zemlju i osvojili Madagaskar uz pomoć De Gaullove Slobodne Francuske.

Ostali događaji na današnji dan:

1555 – Obnova katolicizma u Engleskoj

1918 – Austrija postala republika

1920 – Rapallski ugovor

1927 – Trocki izbačen iz Komunističke partije Sovjetskog Saveza

1942 – Počela bitka kod Guadalcanala

1944 – Potopljen njemački bojni brod Tirpitz

1955 – Umro Tin Ujević

1980 – Prve snimke Saturnovih prstena

1990 – Japanski car Akihito došao na vlast

1998 – Al Gore potpisao sporazum iz Kyota

2001 – Srušio se avion Airbus A300

Slavnih osoba rođenih na ovaj dan ne nedostaje, počevši od kipara Auguste Rodina, autora Mislioca, preko oca moderne Kine SunYat-Sena do žena koje su obilježile svoju eru u 20. stoljeću, princeze i glumice Grace Kelly i gimnastičarke Nadie Comaneci.

Na današnji dan rođendan slavi dvoje odličnih glumaca mlađe generacije Ryan Gosling i Anne Hathaway, kao i veterani pisac i glumac Wallace Shawn i Megan Mullaly, te slavni rocker Neil Young.

 
index Instagram400x230 youtube