Međunarodni dan kave

Danas se obilježava Međunarodni dan kave, vjerojatno najomiljenijeg svjetskog napitka. Iako potječe iz Abesenije, područje današnje Etiopije, kultura ispijanja kave u potpunosti je zaživjela zapravo kada je uvedena u zapadni svijet i to od 17. stoljeća. Biljka, a i piće, dobili su naziv po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem je gorju i otkrivena biljka.

No, postoji i druga verzija priče koja tvrdi da je zapravo ova regija dobila ime po kavi, a ne obrnuto. Bilo kako bilo, obje teorije povezuju ime kave s njenim geografskim porijeklom.

Za jednu šalicu napitka potrebno je čak 100 zrna koji su ubrani tek nakon 5 godina od sadnje stabljike iz koje je niknulo stablo kave. Kava je piće pripremljeno kuhanjem prženih zrna kave, koja su zapravo sjemenke bobica biljke kave. Biljka kave uzgaja se u više od 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim područjima Amerike, jugoistočnoj Aziji, Indiji i Africi.

Dvije najčešće uzgajane vrste kave su visoko cijenjena Arabica, a manje sofisticirana, ali jača i izdržljivija Robusta. Kava Arabica raste na 800-1500 metara nadmorske visine. Ima dugu zeleno-plavo zrno, te brazdu tipičnog ‘S-oblika”. Kuhana kava Arabica je aromatična, slatka, nježna, a ponekad i voćna. To je rezultat niske razine kofeina, u rasponu od 0,8% do 1,5%.

Kava Robusta se uzgaja na nižim visinama 200-600 metara nadmorske visine. Zrno je žuto-smeđe boje, zaobljenog oblika i veće je. Kuhana Robusta kava ima više različitih okusa, što je rezultat razine kofeina u rasponu od 1,7% do 3,5%.

Sjeme kave

Najveća područja proizvodnje Arabica kave su Brazil (najveći svjetski proizvođač), te druge južnoameričke zemlje, uključujući Kolumbiju, Srednja Amerika i nekoliko zemalja u istočnoj Africi. S druge strane, Robusta kava se uzgaja u Indiji (indijske trešnje i pergament smatraju se najboljim na svijetu) i drugim dijelovima jugoistočne Azije (Vijetnam, Indonezija) te središnjoj Africi.

Kava je blago kisela (pH 5,0-5,1), a zbog kofeina ima stimulativni utjecaj na ljude. Kava je jedno od najpopularnijih pića na svijetu.

Može se pripremiti na različite načine (npr espresso, cappucino, cafe latte, itd). Zbog svojih dobrih svojstava i utjecaja na ljude, kava ima i svoj dan. Taj dan se koristi za promicanje poštene razmjene kave između uzgajivača i otkupljivača kave, te podizanje svijesti o stanju samih uzgajivača kave. Dan kave prvi put se slavio u Japanu 1983. godine, a mnoge zemlje imaju svoje vlastite dane proslave.

Ovisno od zemlje do zemlje, dan kave slavi se 12. rujna, 29. rujna i 1. listopada.

Kada dozore, zrna kave se kupe, obrađuju i suše. Zrna se prže na različitim stupnjevima, ovisno o željenom okusu.

Zelena (ne pečena) zrna kave jedan su od najtrgovanijih poljoprivrednih proizvoda u svijetu, najvažniji poljoprivredni izvoz i druga po redu najvrjednija roba koja se izvozi iz zemalja u razvoju.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 01 Listopad 2019 08:48
 
index Instagram400x230 youtube