Dogodilo se na današnji dan, 26. rujna...

Potpisan mir u Parizu, Brežnjev dozvolio ograničeni suverenitet zemljama Varšavskog pakta, Sir Francis Drake oplovio Svijet, umro Lavoslav Ružička, spriječen nuklearni rat...

Na današnji je dan Francis Drake stigao u englesku luku Plymouth sa svojim brodom Zlatna košuta, nakon oplovljavanja svijeta. Sa sobom je donio tovar začina i španjolskog blaga, od čega je engleske kraljica Elizabeta imala pravo na polovicu. Njoj je to donijelo veći prihod od svih ostalih kraljevskih prihoda te godine. Drake je bio prvi Englez koji je oplovio svijet, a to je bilo drugo uopće oplovljavanje svijeta na kojem je barem jedan brod stigao kući (nakon Elcana). Kraljica Elizabeta za nagradu je proglasila Draka vitezom i on je od tada imao pravo na titulu Sir pred imenom.

Mirom u Parizu na današnji dan 1617. godine habsburški nadvojvoda i budući car Ferdinand obvezao se da će protjerati uskoke iz Senja. Uskoci su naseljeni u okolici Otočca i na Žumberku gdje njihovi potomci žive još i danas.

Nakon američke revolucije trebalo je trinaest godina da se nova država ustroji kako spada, pa su tek na današnji dana 1789. godine otvorene neke važne pozicije u administraciji. Tako je Thomas Jefferson postao pvi državni sekretar, John Jay postavljen je na mjesto glavnog suca federalnih sudova, Samuel Osgood preuzeo je mjesto šefa pošte, a Edmund Randolph postao je prvi državni tužitelj.

Chicago je bio poprište prve televizijske debate predsjedničkih kandidata u živom prijenosu. Na današnji dan 1960. godine sučelili su se Richard Nixon i John F. Kennedy, a na kraju predsjedničke utrke pobijedio je mlađi, famozni JFK. Ipak, Nixon je došao na svoje dva mandata kasnije, postavši predsjednik koji je završio rat u Vijetnamu, a JFK ga je pokrenuo.

Prvi hrvatski dobitnik Nobelove nagrade rođen je u Vukovaru 1887. godine. Premda mu je prezime češkog porijekla, većina predaka su mu bili Hrvati. Kršten je kao Leopold Stjepan Ružička, a ime Lavoslav koristio je samo u potpisivanju pisama prijateljima. Germansko ime Leopold nema korijen u riječi lav, pa je korištenje imena Lavoslav pomalo pogrešno, no uobičajilo se u hrvatskom govornom području. Ružička je dobio Nobelovu nagradu iz kemije 1939. za svoj rad na polimetilenima i višim terpenima. Uz to je bio nositelj osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu i po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo), Lavoisierove medalje, Faradayeve medalje te još niza medalja i nagrada. Od praktičnih primjena njegovih otkrića spomenimo da se bavio piretrinom (insekticidnim spojem iz dalmatinskeg buhača) te spojevima važnima u industriji parfema.

Na današnji je dan zamalo izbio nuklearni rat kad je sovjetski sustav za uzbunjivanje pogrešno signalizirao da su Sjedinjene Američke Države lansirale interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim oružjem. Za sprečavanje rata zaslužan je sovjetski potpukovnik Stanislav Petrov, koji je zaključio da je satelitska dojava lažna. Pretpostavlja se da je satelit pogriješio zbog rijetkog fenomena odbijanja sunčeve svjetlosti od visokih oblaka. Satelit je signalizirao da su SAD ispalile pet raketa, a za analizu zaduženi Petrov prepoznao je grešku i nije dalje proslijedio dojavu o napadu. Zbog svog djela nije nagrađen u SSSR-u, navodno zato što bi u tom slučaju trebali biti kažnjeni oni koji su bili odgovorni. Ipak, 2006. mu je odano priznanje u Ujedinjenim narodima.

Ostali događaji:

1902. – Umro Levi Strauss

1950. – Snage UN osvojile Seoul

1973. – Prvi let Concordea preko Atlantika

Europski dan jezika

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti ruskog nobelovca Ivana Pavlova, američko/britanskog književnika T.S. Eliota i njemačkog filozofa Martina Heideggera.

 
index Instagram400x230 youtube