Dogodilo se na današnji dan,18. rujna...

U ruci mu je nađen busen iščupane trave, što je dokaz da je nakratko preživio pad. Kao uzrok smrti navode se višestruke ozljede, no nije bio nimalo nagorio. Pregledom olupine aviona nisu pronađene nikakve smjernice koje bi objasnile nesreću.

887. – Poginuo mletački dužd Petar Kandijan kod Makarske u pokušaju da pokori Neretljane (Dan Hrvatske ratne mornarice)

Dužd Petar Kandijan nije htio plaćati danak mira Neretljanima pa je poveo protiv njih rat. Otplovio je s 12 brodova iz Venecije prema jugu. Došavši do Biokova, iskrcao se kod današnje Makarske i napao Neretljane. Potjerao ih je u bijeg poubijavši mnoge između njih, a pet njihovih brodova dao je uništiti sjekirama. Tek tada su Neretljani navalili i ubili dužda i sedmoricu njegovih vojnika. Kasnije su Mlečani oteli od Slavena duždevo tijelo i pokopali ga u atriju crkve u mjestu Grado. Danas se, kao uspomena na uspjeh u obrani od mletačkog brodovlja, slavi Dan Hrvatske ratne mornarice.

1932. – Osnutak Saudijske Arabije

Na današnji dan prije 79 godina proglašeno je osnivanje kraljevine Saudijske Arabije. Ime je dobila po vladarskoj dinastiji Saud, koja danas ima oko 7000 članova. Osnivač Saudijske Arabije bio je Abdul-Aziz, koji je prvo stekao vlast nad područjem Rijada, današnje prijestolnice, a zatim je sve više proširivao vlast, postavši sultan, a naposljetku i prvi kralj Saudijske Arabije. Prijestolje u obitelji Saud ne prelazi s oca na sina, nego potomci Abdul-Aziza među sobom biraju kralja, najčešće idući po redu starosti, tako da prijestolje obično prelazi sa starijeg na mlađeg brata. Nakon smrti Abdul-Aziza pet njegovih sinova po redu starosti su do sada bili kraljevi. Peti je Abdullah, trenutno vladajući kralj. Pretpostavljeni nasljednik ima titulu krunskog princa i to je trenutno Abdullahov brat Sultan. Obitelj Saud ima veliko značenje u muslimanskom svijetu, ne samo zbog naftnog bogatstva, nego i zato što vladaju nad Mekom i Medinom.

1947. – Osnovana CIA

Na današnji je dan osnovana američka Središnja obavještajna agencija (CIA). Kontraadmiral Roscoe Hillenkoetter imenovan je njenim prvim direktorom. Sljedeći direktor bio je general Walter Bedell Smith, Eisenhowerov šef stožera iz Drugog svjetskog rata. Treći direktor bio je Allen Dulles, čiji je stariji brat John Foster Dulles bio poznati američki državni tajnik za vrijeme Hladnog rata. Po Johnu Fosteru Dullesu zove se washingtonski aerodrom. Sin Johna Fostera Dullesa, Avery Dulles, preobratio se na katolicizam i postao kardinal.

1961. – Poginuo glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjöld

Prije točno 50 godina poginuo je u misterioznim okolnostima glavni tajnik Ujedinjenih naroda Dag Hammarskjöld. Do danas je ostalo nepoznato što je uzrokovalo pad njegovog aviona u Africi. On je, naime, odletio u Afriku na mirovnu misiju vezanu uz nemire u Katangi. U prvim minutama 18. rujna njegov je avion trebao sletiti na aerodrom u Ndoli, gdje ga je čekao vođa Katange Moise Tshombe radi pregovora. Međutim, avion se srušio u šumu petnaestak kilometara od sletišta. Poginulo je svih 14 putnika u avionu. Većinom su svi pronađeni pougljenjeni na sjedalima zbog požara koji je zahvatio avion, no dva su čovjeka ispala iz aviona prije rušenja, među njima i Dag Hammarskjöld. On je pronađen mrtav od višestrukih ozljeda, no nimalo nagorio. U ruci mu je nađen busen iščupane trave, što je dokaz da je nakratko preživio pad. Pregledom olupine aviona nisu pronađene nikakve smjernice koje bi objasnile nesreću. Međutim, nastalo je mnogo teorija o uzroku, od kojih većina ima veze s nekom teorijom zavjere. Dag Hammarskjöld je jedina osoba kojoj je posmrtno dodijeljena Nobelova nagrada za mir i jedini glavni tajnik UN-a koji je poginuo za vrijeme mandata. Predsjednik John F. Kennedy nazvao ga je najvećim državnikom 20. stoljeća.

Ostali događaji:

1180. – Filip II. August postao francuski kralj

1739. – Beogradski mir

1810. – Početak čileanske borbe za nezavisnost

1837. – Osnovano poduzeće Tiffany

1851. – Utemeljen New York Times

1919. – U Nizozemskoj žene dobile pravo glasa

1931. – Incident u Mukdenu i japanska okupacija Mandžurije

1964. – Sjevernovijetnamska armija započela infiltraciju u Južni Vijetnam

1970. – Umro Jimi Hendrix

1981. – Ukinuta smrtna kazna u Francuskoj

Poznate osobe rođene na današnji dan:

rimski car Trajan (53.), Samuel Johnson (1709.), papa Grgur XVI. (1765.), Léon Foucault (1819.), Ivo Tijardović (1895.), Greta Garbo (1905.), Vlado Gotovac (1930.), Giancarlo Minardi (1947.), James Gandolfini (1961.), Toni Kukoč (1968.), Lance Armstrong (1971.), Jada Pinkett Smith (1971.), Ronaldo (1976.)

 
index Instagram400x230 youtube