Dogodilo se na današnji dan,15. rujna...

Mayflower isplovio prema Americi, srednjoameričke države proglasile neovisnost od Španjolske, Rusija proglašena republikom,prva upotreba tenkova u bitki, najveći bankrot u povijesti SAD-a dogodio se na današnji dan prije tri godine, prve zračne uzbune u Zagrebu...

Na današnji dan Britanci su po prvi put upotrijebili svoje tajno oružje koje je trebalo promijeniti tijek rovovskog ratovanja. Prvi su tenkovi, naime, sa svojom brzinom ispod 5 km/h bili tako spori da nisu služili za brze mobilne prodore kao danas, nego za lagano napredovanje u bitki rovovskog tipa, kao zaštita pješaštvu. Bili su otporni na bodljikavu žicu, puščanu vatru i mitraljeze pa su se mogli uputiti do protivničkog rova, no bili su osjetljivi na topničku vatru. U prvoj je bitki u napad krenulo 25 tenkova, koji su izazvali znatan psihološki utjecaj na neprijatelja. Ipak, Winston Churchill bio je prilično razočaran jer je smatrao da je tenkove trebalo duže držati u tajnosti, a zatim, kada ih se dovoljno proizvede, upotrijebiti u masovnom napadu. Zanimljivo je da i sam naziv “tank” dolazi od spremnika za vodu, pod kojim su se opisom prvi tenkovi isporučivali zbog tajnosti.

Mayflower je bio poznati brod koji je prevozio engleske separatiste, znane još kao Pilgrimi, iz Southamptona u Engleskoj u Plymouth, Massachusetts 1620. godine. Brod je isplovio iz Southamptona 15. rujna. Nakon 66-dnevnog putovanja pogođenog bolestima, brod se usidrio kod poluotoka Cape Coda 21. studenog. U ožujku 1621. preživjeli putnici nastanili su se u Plymouthu, dok se posada vratila natrag u Englesku. Brod zauzima slavno mjesto u američkoj povijesti kao primjer rane europske kolonizacije budućih SAD.

Srednjoameričke države Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras i Nikaragva proglasile su neovisnost od Španjolske 1821. godine. Zanimljivo je porijeklo naziva tih država. Kostarika na španjolskom znači ˝bogata obala˝, a El Salvador ˝Spasiteljeva republika˝. Porijeklo značenja riječi Gvatemala nije poznato, premda neki istraživači pretpostavljaju da naziv znači ˝zemlja drveća˝ na jeziku Maya. Honduras ima više značenja, a najpopularnije je ono koje na španjolskom znači ˝dubina˝. Navodno ju je izrekao sam Kolumbo kada je ugledao kopno: ˝Gracias a Dios que hemos salido de esas Honduras.˝ (Hvala Bogu što smo izašli iz tih dubina). Što se Nikaragve tiče, postoji nekoliko teorija. Jedna sugerira kako riječ dolazi od imena lokalnog poglavice koji se zvao Nicarao i španjolske riječi za vodu, ˝agua˝. Druga se pak referira na dva najveća jezera pitke vode u toj državi, Nicaragua i Managua.

Alexander Kerensky proglasio je 1917. Rusiju republikom. Kerensky je bio drugi po redu premijer privremene ruske vlade sve dok Lenjin nije izabran za vođu nakon Oktobarske revolucije, kada je smaknuta kraljevska obitelj Romanov, a Rusija i službeno postala republikom.

Te davne 1935. definitivno nije bio sretan dan za Židove. Naime, Hitler je na današnji dan na skupu Nacional-socijalističke stranke u Nurnbergu sve Židove u Njemačkoj lišio državljanstva, te postavo legalne temelje za buduće progone i holokaust. Svastika je postala službeni simbol nacisitičke Njemačke.

Nϋrnberški zakoni proglašeni su za vrijeme nacističkog stranačkog skupa u Nϋrnbergu i definiraju rasističku politiku prema Židovima. Ti zakoni određuju tko se ima smatrati Židovom, ovisno o tome koliko ima židovske krvi. Nadalje, ti zakoni zabranjuju brakove između Židova i ne-Židova, pa čak i spolni odnos. Zabranjuju Židovima zapošljavanje nežidovskih kućnih pomoćnica mlađih od 45 godina. Sve u svemu, htjelo se položaj Židova povratiti na stanje prije emancipacije u 19. stoljeću, s time da sada Židovi nisu više mogli konverzijom na kršćanstvo izbjeći zakonima usmjerenima protiv njih.

Na današnji dan prije točno 20 godina oglasila se prva zračna uzbuna u Zagrebu. Tog i prethodnog dana započela je blokada vojarni JNA. Preuzimanje vojarni imalo je ključno značenje za obranu Hrvatske, jer je količina prikupljenog oružja i opreme (preko 230 tenkova, 150 oklopnih transportera, 18 brodova, 180 000 pušaka, 400 većih topova, velika količina streljiva i druge vojne opreme) bila višestruko veća od onoga s čime je Hrvatska do tada raspolagala. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost preuzetoga bila oko 700 milijuna dolara.

Najveći bankrot u povijesti SAD-a dogodio se na današnji dan prije tri godine. Na taj je dan bankrotirala četvrta najveća američka investicijska banka. Braća Lehman, useljenici iz Bavarske, osnovali su poduzeće pod svojim imenom još davne 1850. godine. U međuvremenu je tvrtka izašla iz nadzora obitelji Lehman i narasla u jednu od najvećih banaka u SAD-u. Država je odbila spasiti banku od bankrota novcem poreznih obveznika, zaključivši da to poduzeće “nije preveliko da bi propalo”.

Ostali događaji:

1812. – Francuska vojska ušla u Kremlj

1835. – Charles Darwin došao na otočje Galapagos

1935. – Nacistička Njemačka usvojila zastavu sa svastikom

1940. – Vrhunac Bitke za Britaniju

1950. – Bitka kod Inchona

1959. – Posjet Hruščova SAD-u

1983. – Izraelski premijer Begin dao ostavku

Međunarodni dan demokracije

Od poznatih osoba na današnji dan rodili su se Ettore Arco Isidoro Bugatti, talijanski graditelj trkaćih automobila, poznata spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie, američki filmski redatelj Oliver Stone, te američki glumac Tommy Lee Jones.

 
index Instagram400x230 youtube