Dogodilo se na današnji dan, 1. rujna...

Prije točno 80 godine Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, lansirao napad na Poljsku pod kodnim imenom "Fall Weiss". Trideset godina kasnije, upravo na današnji dan, Moamer Gadafi, najtraženiji čovjek na svijetu u posljednjih nekoliko mjeseci, došao je na vlast u Libiji.

1870. – Sudbinska bitka kod Sedana

Francuski car Napoleon III. (na slici) odlučio je osobno zapovijedati armijom koja je trebala spriječiti prodor njemačke vojske u Francusku. Stoga se uputio na francusku sjevernu granicu i krenuo s vojskom prema njemačkim linijama. Međutim, njemački zapovjednik feldmaršal grof von Moltke iskoristio je carev manevar da ga opkoli u gradu Sedanu. Nakon teške bitke Nijemci su pobijedili i zarobili cara, što je dovelo do pada Drugog carstva. Napoleon III. držan je u zarobljeništvu više od 6 mjeseci. Bitka kod Sedana bila je sudbinska za njega jer je u njoj sve izgubio, a i za Njemačku, jer joj je pobjeda u ratu omogućila ujedinjenje. Zanimljivo je da je među njemačkim vojnicima u ratu bio i mladi Friedrich Nietzsche, koji je tamo dobio dizenteriju i difteriju.

1939. – Njemačka napala Poljsku

Kao izgovor za napad trebala je poslužiti Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora. Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, lansirao napad na Poljsku pod kodnim imenom “Fall Weiss”.

1969. – Gadafi došao na vlast u Libiji

Rođen među beduinima u pustinji, Gadafi je u mladosti završio libijsku vojnu akademiju, a neko vrijeme se školovao i na vojnim učilištima u Velikoj Britaniji. Kad je trebao biti unaprijeđen iz čina poručnika u čin kapetana to mu je odbijeno, premda su njegovi kolege unaprijeđeni. S grupom mladih časnika isplanirao je puč. Dok je libijski kralj Idris bio na liječenju u Turskoj, Gadafi i njegovi kolege preuzeli su vlast u Libiji, ukinuli kraljevstvo i proglasili republiku. Gadafi je tada imao samo 27 godina. Na dan puča unaprijedio se u kapetana, kako bi se izjednačio s kolegama, a uskoro je dobio i čin pukovnika, koji je zadržao do danas. Na današnji dan ispunile su se 42 godine od Gadafijevog dolaska na vlast u Libiji. Za usporedbu, Tito je vladao 36 i pol godina, Franco 39 godina, Kim Il-sung 45 godina, Chiang Kai-shek 46 godina i, najduže od svih, Fidel Castro 49 godina.

1981. – Umro Albert Speer

Hitlerov glavni arhitekt Reicha i ministar naoružanja autor je grandioznih projekata za izgradnju nacističkog Berlina. Poslije rata, na suđenju u Nürnbergu, preuzeo je odgovornost i osuđen je na 20 godina, koje je uredno odslužio u zatvoru Spandau pišući memoare, čitajući i uređujući vrt. Nakon puštanja iz zatvora veći dio zarade od memoara dao je židovskim dobrotvornim društvima. Posljednjih 15 godina života proveo je na slobodi, kao medijski popularna osoba.

1991 - Osnovana je 120. brigada Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" iz Siska

Na današnji dan 1991. godine osnovana je 120. brigada Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" iz Siska. Nedugo nakon osnutka pokušala je iz Dubice uz pomoć ATJ Lučko probiti obruč oko Hrvatske Kostajnice no bezuspješno. Cijeli ratni put brigada je provela na Banovini držeći položaje od Komareva, Pračnog, Mošćenice, Nebojana... Kroz brigadu je prošlo oko 2500 branitelja od kojih je 27 položilo svoj život na oltaru Domovine.

Poznati rođeni na današnji dan:

Emanuel Schikaneder (1751), Dinko Šimunović (1873), Edgar Rice Burroughs (1875), Andrija Štampar (1888.), Mladen Vulić (1969), Vanna (1970.)

 
index Instagram400x230 youtube