Dogodilo se na današnji dan - 30. kolovoza

Poginulo 153 ljudi u najvećoj željezničkoj nesreći u povijesti Hrvatske, Kostadinova preskočila 2,09, prvi let Challengera, Honolulu postao grad, dogodila se Kornatska tragedija...

 

Na današnji dan 1974. dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu. U 22 sata i 40 minuta vlak Atena-Dortmund uletio je brzinom od 103 km/h u splet tračnica i skretnica na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i sa svih devet vagona iskočio iz tračnica. Vlak se prevrnuo, a poginulo je 153 putnika dok ih je 90 ranjeno. Istaga je pokazala da je vlak vozio neprimjerenom brzinom te je prekasno počeo kočiti. Strojovođa je osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na osam. Obojica su u trenutku nesreće bili iscrpljeni, jer su vlakom upravljali ukupno preko 50 sati.

Napad na Plitvice

Napadom na Plitvice i okolna sela na današnji dan 1991. godine započela je otvorena velikosrpska agresija na Liku. Nakon okupacije Plitvica, počela je opsada Gospića te napad svim raspoloživim sredstvima.Unatoč malobrojnosti, požrtvovne hrvatske snage predvođene Mirkom Norcem uspjele su obraniti najveći lički grad.

Dogodila se Kornatska tragedija

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Jedan od najdugovječnijih sportskih rekorda svih vremena postavila je na današnji dan 1987. bugarska atletičarka Stefka Kostadinova na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Kostadinova je u ženskom skoku u vis preskočila 2,09 metara, a rušenju rekorda se najviše približila naša Blanka Vlašić (Blanka drži drugi rezultat svih vremena s preskočenih 2,08 metara). Bugarska atletičarka, aktualna predsjednica Bugarskog olimpijskog odbora, ukupno je postavila sedam svjetskih rekorda, dok je preko dva metra skakala više od stotinu puta što niti jednoj atletičarki poslije nje osim Blanke Vlašić nije uspjelo.

Na današnji dan 1850. Honolulu je službeno postao grad na Havajima, a 1945. je Hong Kong odvojen od Japana i vraćen Britancima. Njemački feldmaršal i političar, Paul von Hindenburg, koji se u Prvom svjetskom ratu istaknuo s nekoliko pobjeda, stupio je 1916. na dužnost zapovjednika vrhovnog stožera operativne vojske. Na tom je položaju ostao sve do potpisivanja Versailleskog ugovora

Potpisan sporazum kojim je okončan Prvi čečenski rat

1996. godine u dagestanskom gradu Kasavurt potpisan je sporazum kojim je okončan Prvi čečenski rat (rat između Rusije i Čečenije 1994.-1996.). Potpisali su ga A. Lebedev i A. Maskhadov uz prisustvo Organizacije za europsku bezbjednost i suradnju. Ukupan broj žrtava rata procjenjuje se na 60.000 do 100.000, a ranjenih na oko 24.000 ljudi.

Datum je važan i za istaživanje svemira - 1938. je na šestodnevnu misiju krenuo osmi po redu Challenger, dok je godinu dana kasnije u svemir lansiran 12. Discovery. Dan je poseban i za Romana Polanskog koji je 1989. oženio francusku glumicu Emmanuelle Seigner, svoju treću suprugu s kojom je u braku i danas.

Godine 1797. rođena je engleska književnica Mary Shelley, najpoznatija po romanu Frankenstein. Fizičar Ernest Lord Rutherford, koji je izveo prvu nuklearnu reakciju, rođen je na današnji dan 1971., a astronaut posade Apollo 13, John Swigert rođen je 1931. Rođendan slave glumica Cameron Diaz te glumac i režiser John Landis.

Poslijednja izmjena danaPetak, 30 Kolovoz 2019 12:07
 
index Instagram400x230 youtube