Dogodilo se na današnji dan, 28. kolovoza...

Nakon što je patentiran fotoaparat, prirodne pojave postale su jedna od omiljenih tema prvih kroničara svog doba na olovnim pločama.

Vesterni su opjevali likove koji obavijeni dimom baruta i s crnom krpom preko glave bilježe povijest obitelji i svijeta oko sebe, i najčešće nešto pođe po krivu prvi put. No, neki su se vrlo brzo izvještili u novoj umjetnosti, tako da je već 1884. napravljena prva fotografija tornada. Kada se zamisle uvjeti i vrijeme potrebno da se takva fotografija napravi, može se samo skinuti kapa snimatelju.

Dostava od vrata do vrata već je toliko uobičajena da je jedina dilema kome povjeriti takav zadatak, paru čudnih likova na biciklima, otkačenom tipu na skuteru ili korporativno utegnutom mladcu u kombiju. Prvi takav servis danas slavi 103 godine, jer je 1907. United Parcel Service (UPS), legenda sa smeđim kamionima i momcima u kratkim hlačicama počeo s radom.
Iako je prvi model, Toyota AA, proizveden godinu dana ranije, sama je tvrtka specijalizirana za proizvodnju automobila Toyota osnovana tek 1937. Osnovao ju je Kiichiro Toyoda, čiji je otac vodio uspješnu tvornicu za proizvodnju automatskih tkalačkih stanova, u čijem je sklopu napravljen i model AA. Nakon desetak godina uspjeha na polju šivaćih strojeva bilo je vrijeme za nove izazove, a Kiichiro je naslijedio očev interes za mehaniku, ali kanaliziran u drugom smjeru. Ime Toyota odabrano je, po jednoj teoriji, zato što se piše s osam linija, što u Japanu znači sreću, a po drugoj zato što su naprosto smatrali da bolje zvuči nego Toyoda. Kako bilo da bilo, sreće im nije nedostajalo i Toyota je u trećem tisućljeću postala najveći svjetski proizvođač automobila, a danas je na drugom mjestu.
Na današnji dan, 28.8.1961. predstavljen Renault 4, legendarna Četvorka…

I have a dream .... možda je jedna od najpoznatijih rečenica u ljudskoj povijesti, odmah do omiljenih citata iz Biblije. Pripada, naravno, velečasnom Martinu Lutheru Kingu mlađem i predstavlja dio povijesnog govora pred washingtonskim Lincoln Memorialom i stotinama tisuća okupljenih aktivista za prava obojenih.

AIDS je jedna od onih stvari koje vam uvijek mogu utjerati strah u kosti i čini se kao da je oduvijek s nama. Ipak, opaka je bolest bojažljivo najavljena tek 1981. godine, kada je američki Centar za kontrolu bolesti objavio da se pojavnost pneumocistitisa i Kaposijevog sarkoma kod gay muškaraca raširila do mjere kada je potrebno javnost obavijestiti o tome.

Saddam Hussein bio je vjeran saveznik SAD-a praktički od svog dolaska na vlast vojnim udarom, a neki izvori tvrde i daleko prije, uplećući CIA-u u priču. Što god od toga bilo istina, Saddam je na kratkom lancu držao najveću prijetnju SAD-u i Izraelu, Iran, tijekom desetogodišnjeg rata na obalama Eufrata. No, kao i svaki diktatora tog tipa, i Saddam se osjetio većim od života, pa je na današnji dan Kuvajt proglasio 19. iračkom provincijom. Epilog tog ne pretjerano inteligentnog poteza završio je s dva rata, potpunom devastacijom Iraka i milijardama dolara u džepovima vlasnika privatnih vojski i prijateljskih tvrtki američke vlade koje obnavljaju ono što je vojska SAD-a razorila.

1749. - rođen Johann Wolfgang von Goethe, najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac. Najveću popularnost u suvremenika stekao je romanom "Patnje mladog Werthera", zato jer je u tom djelu srušio sve primjere klasicizma koji su vladali među njegovim suvremenicima te nas na neki način uveo u modernu književnost. Snažno je utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode. Umro je 22. ožujka 1832. godine u Weimaru.

1828. - rođen Lav Nikolajevič Tolstoj, ruski književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca. Kada je u svojoj zadnjoj moralnoj duhovnoj krizi potkraj listopada 1910. slomljen bolešću, umro na željezničkoj postaji Astapovo 20. studenoga 1910. godine, bio je to njegov konačni bijeg iz plemićkog života kojega se odricao, ali i korak u povijest svjetske književnosti. Gotovo cijeli dugotrajni Tolstojev život obilježen je moralnim krizama i duhovnim dvojbama. Rodio se u Jasnoj Poljani u bogatoj, plemićkoj obitelji, studirao istočne jezike, potom pravo da bi se naposljetku odlučio za časničko zvanje. Ubrzo se zasitio vojske i vratio se u Jasnu Poljanu, želeći popraviti stanje seljaka. Godine 1880. Tolstoj je potpuno prelašao na stranu patrijarhalnog seljaštva, kritizirajući crkvenu i državnu vlast pa ga je Sveti sinod izopćio iz Ruske poravoslavne crkve. Brojne novele i druga manja prozna djela tek su predradnje za velike romane. U svome najvećem djelu Rat i mir, a pisao ga je prema vlastitom priznanju sedam godina, dao je golemu povijesnu, društvenu i psihološku sliku Rusije s početka 19. stoljeća, iz razdoblja napoleonskih ratova.

1863. - rođena Marija Freudenreich, hrvatska operna pjevačica. Karijeru je počela kao dramska glumica, a poslije je pjavala u operi kao sopranistica i jedna je od najboljih hrvatskih operetnih primadona. Bila je članica opere HNK u Zagrebu, te neko vrijeme djelovala u Grazu. Prva je hrvatska interpretkinja Beethovenove Marzeline ("Fidelio"), Offenbachove Olimpije ("Hoffmanove priče"), Puccinijeve Musette ("La Boheme"). Umrla je 18. siječnja 1944. u Zagrebu.

1963. - na današnji je dan američki baptistički svećenik, aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva Martin Luther King, Jr. održao svoj poznati govor "I Have a Dream" kojeg je slušalo 250.000 ljudi.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 28 Kolovoz 2019 00:15
 
index Instagram400x230 youtube