Hrvatski nacionalni identitet - Tko su HRVATI ?

" HRVATSKI NAROD je jedinstvena, nedjeljiva narodna zajednica čiji korijeni sežu u daleku prošlost. Hrvatski narod je narod sam za sebe, potpuno različit i poseban od svakog drugog naroda, s vlastitim hrvatskim jezikom, vlastitom hrvatskom kulturom i hrvatskim identitetom.

Hrvati su po podrijetlu jedan od najstarijih indoeuropskih naroda. Ime HRVAT i njegovi prvobitni nositelji su indoiranskog tj. drevnog iranskog te još ranijeg indoarijskog podrijetla. Iranohrvati u prvim stoljećima nakon Krista sele iz svoje domovine (prostor Irana i Afganistana) prema Europi te na prostranom euroazijskom prostoru uspostavljaju svoje države - Veliku i Bijelu Hrvatsku.

Na konačno formiranje hrvatskog naroda i hrvatske kulture utjecali su stari prahrvatski INDOIRANSKI elementi, SLAVENSKI elementi, GOTSKI elementi te autohtoni starosjedilački dinarski ILIRSKI, ilirskokeltski te ROMANSKI elementi s današnjih hrvatskih područja. Za vrijeme formiranja prvih hrvatskih državnih tvorevina na obalama Jadrana Hrvati su već potpuno jedinstven i izgrađen narod s jedinstvenom hrvatskom kulturom i hrvatskim identitetom.

Od pradomovine do domovine

Kroz 7. stoljeće nakon Krista i prije, hrvatski narod je kao organizirani, ratnički, pretežito konjanički narod naselio područja između Alpa, Jadranskog mora i rijeke Drine sve do Valone u južnoj Albaniji te na tom području osnovao svoju potpuno samostalnu, slobodnu i nezavisnu Kraljevinu Hrvatsku. Područje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srijema, Bačke, Banata te Boke Kotorske s Budvom i Barom (današnje crnogorsko primorje) u povijesnom i duhovnom smislu čine jednu jedinstvenu i nedjeljivu DOMOVINU HRVATSKU na čijem području Hrvati i danas žive kao autohton narod. Zbog povijesnih i političkih nesreća, današnje područje Republike Hrvatske obuhvaća samo manji dio Domovine Hrvatske.

Hrvati su u velikoj mjeri također naseljavali i područje Karantanske Hrvatske (Slovenije) te Crvene Hrvatske (Crne Gore) sve do Valone u južnoj Albaniji, no u tim krajevima se hrvatsko ime nije održalo kroz duže vrijeme iako su neki Slovenci i Crnogorci i u 20.-om stoljeću bili svjesni svojih hrvatskih korijena. Također su hrvatski banovi kroz 13., 14. i 15. stoljeće vladali područjem između rijeka Drine i Save tj. Mačvom - Mačvanskom banovinom koja se danas nalazi u Srbiji.

Većina današnjih bosanskih muslimana (koji se danas nazivaju Bošnjacima što je turcizirani pokrajinski naziv za bosanske Hrvate) potječe od Hrvata koji su prešli na islam za vrijeme otomanske (turske) okupacije dijela hrvatskih zemalja, a u zasebni narod pod pokrajinskim nazivom Bošnjaka su se diferencirali tek krajem 20.-og stoljeća. Većina pravoslavaca u hrvatskim zemljama zapadno od istočne hrvatske granice - rijeke DRINE je nesrpskog, vlaškog ili hrvatskog podrijetla, a posrbljeni su agresivnim djelovanjem Srpske pravoslavne crkve krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Većina hrvatskih pravoslavaca se sve do 20.-og stoljeća smatrala etničkim ili političkim Hrvatima.

Mnoštvo Hrvata je zbog političkih i gospodarskih razloga izbjeglo u svijet, u europske i prekooceanske zemlje no i dalje su zadržali svoj hrvatski identitet.

SVEHRVATSTVO - sloga, zajedništvo i jedinstvo svih Hrvata u Domovini i izbjeglištvu (iszeljeništvu) je osnovni preduvjet napretka i opstanka Hrvatske. "

Hrvatske zemlje po dolasku Hrvata na prostor između Alpa, Jadrana i rijeke Drine :

- Karantanska Hrvatska (današnja Slovenija)
- Primorska (Bijela) Hrvatska
- Panonska (Posavska) Hrvatska
- Crvena Hrvatska ( Paganija (Neretvanska banovina), Zahumlje, Travunja, Duklja ; prostor današnje Crne Gore, Sandžaka i dijela Albanije )

Republika Hrvatska + Bosna i Hercegovina + Boka Kotorska + Srijem, Bačka i Banat = Domovina Hrvatska

Domovina Hrvatska + Hrvatsko iseljeništvo = Sve naše HRVATSTVO!

Hrvatske su zemlje na razmeđi Zapada i Istoka, most između Europe i Orijenta.

= H R V A T =

Tko je Onaj ?

Onaj što na vrhu Velebita stoji, što mu se studena bura razbija o gola prsa;

  • onaj visoki, onaj plećati i stasiti, za pasom mu handžar i jatagan, kubura zadjenuta, o leđa gusle javorove prebačene;
  • on sin je uskoka i hajduka, prijatelj sokola i vukova, ljubavnik gorskih vila;
  • oči mu žeravice, pogled mrk, u dubinu ti duše vidi;
  • Onaj što čuva ravnu Slavoniju i gorovitu Liku, Onaj što djedovinu Bosnu od dušmana štiti, ponosnim kršom Hercegovine korača, dalmatinskog je mora vladar;
  • od kamena je sazdan, u plamenu rođen, s poskokom je u kolijevci drugovao;
  • on porod je vuka i arslana;
  • on se ne boji crnoga đavla i borbi se raduje, smrti se u oči smije - da, to je On, to je HRVAT - čuvar svetog Ognjišta Hrvata, slave Tomislava kralja i krune Zvonimirove.

 
index Instagram400x230 youtube