Planinić: Gdje pronaći informacije o ulasku bh. građana u druge države

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Frano Planinić, za N1 je kazao, da građani mogu pronaći na web stranici Ministarstva vanjskiih poslova sve informacije vezane za prelazak u druge države.

"Moj savjet bi bio da pregledaju i službene stranice drugih zemalja. Europska unija je napravila jednu zanimljivu web stranicu koju je pokrenula prije nekih mjesec dana. Radi se o stranici Re-open EU. To je dio paketa za turizam i promet i trebala bi da pomogne ponovnu izgradnju povjerenja putnika u Europsku uniju i da potakne na europski turizam uz poštivanje mjera zaštite zdravlja", naveo je Planinić.

Kazao je i da od strane Srbije nemamo za sada nikavih ograničenja za ulazak, niti je potreban test na Covid - 19.

Što se tiče Slovenije, od 19. lipnja za ulazak bh. građana je obavezna mjera od 14 dana karantena ili posjedovanje negativnog testa, ne strarijeg od tri dana.

"Slovenci traže da taj test bude napravljen u zemlji Europske unije. Što se tiče BiH, to bi značilo da bi test trebalo napraviti u Hrvatskoj i potom ući u Sloveniju, naravno, uz predočavanje svih drugih pravnih osnova boravka u toj državi, da li je to poslovna posjeta, zdravstvena ili bilo koja druga. Svaka zemlja je rigorozna u prelasku, pogotovo u Europi, gdje su s razlogom ovi podaci, gdje je BiH zajedno sa Srbijom i Kosovom stavljena na crvenu listu", rekao je Planinić i dodao da brojke nisu optimistične.

 
index Instagram400x230 youtube