Plenković i Čović u Kruševu položili kamen temeljac za Podravkinu tvornicu

U Kruševu kraj Mostara danas je polaganjem kamena temeljca svečano označen početak izgradnje Podravkine ''Tvornice za preradu rajčica''.

Kamen temeljac položili su Andrej Plenković i Dragan Čović.

U kamen temeljac zajedno su ubacili metalnu vremensku kapsulu u kojoj su zapisani stihovi pjesme To je tvoja zemlja.

'Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice', istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog i Čapljine.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

'Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak', istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti 'ključni čimbenik razvoja ovoga kraja'.

'Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama', dodao je Pucar.

 
index Instagram400x230 youtube