Ljubić: Hina promovira stajališta bošnjačke i srpske strane

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, dr. Božo Ljubić, poslao je pismo predsjedniku Vlade i Sabora RH, Ministarstvu kulture RH, saborskom Odboru za medije i informiranje, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, kao i uredništvu HINA-a (Hrvatska izvještajna novinska agencija).

U pismu je izrazio nezadovoljstvo načinom kako ova novinska agencija, čiji je osnivač Republika Hrvatska, izvještava o događajima iz BiH, ignorirajući, kako kaže legitimne političke predstavnike Hrvata, a dajući prostor bošnjačkim i srpskim dužnosnicima, afirmativno intonirajući njihova stajališta.

HMS je u posjedu Ljubićevog pisma koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani/a,

obraćam Vam se kao predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te kao zastupnik izabran u Hrvatski sabor na listi 11. Izborne jedinice, te kao politički predstavnik Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Nevjerojatno je i neprihvatljivo kako je malo i netočno hrvatska javnost informirana o političkim procesima u Bosni i Hercegovini posebice o položaju hrvatskog naroda u BiH, kako u elektronskim (elektroničkim) tako i pisanim medijima. O ulozi privatnih elektronskih i pisanih medija ne namjeravam govoriti jer oni odgovaraju svojim vlasnicima (većinom stranim) ali i svojoj publici.

Međutim, ono o čemu moram govoriti i o čemu ima smisla govoriti su mediji čiji je osnivač Republika Hrvatska, konkretno Hrvatski sabor. To su HRT i HINA. 0 ulozi HRT-a u tome sam govorio u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o poslovanju HRT i sada o tome ne bih.

Ovdje će biti riječi o državnoj novinskoj agenciji Republike Hrvatske HINA-i koja ima obveze i prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, tim više što se i izvješćivanje ostalih medija u Republici Hrvatskoj temelji na izvješćima HINA-e. Nedavno je u Hrvatskom saboru bila predviđena točka dnevnog reda “Izvješće o radu HINA-e” i planirao sam se javiti za riječ. Međutim, kako nadležni saborski odbor nije odlučio da to Izvješće predloži za raspravu na plenumu Sabora, nisam imao prilike reći ono što sam namjeravao.

Naime, posljednjih mjeseci Hrvatska novinska agencija (HINA) informira i promovira stajališta bošnjačke i srpske strane u Bosni i Hercegovini, dok istodobno gotovo u potpunosti ignorira stajališta legitimnih hrvatskih predstavnika. Pomalo čudno za službenu državnu novinsku agenciju Republike Hrvatske koja ima obveze i prema hrvatskoj zajednici (Hrvatima) izvan Hrvatske.

Čak i da se ne ulazi u krajnje pristranu interpretaciju vijesti iz BiH po kojima su hrvatski legitimni politički predstavnici portretirani isključivo kao “bad guys”, očito je da se u vijestima koje obrađuje HINA, a koje prenose drugi mediji iz RH dominiraju izjave “probosaskih” i probošnjačkih političara poput Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Fahrudina Radončića. Njihova su stajališta predstavljena u pozitivnome svjetlu.

Istodobno hrvatske se političare portretira kao, protudržavne, protuzapadno čak proruski orijentirane, što je ne samo netočno već nevjerojatan nonsens jer zapravo jedino Hrvati u BiH, predstavljeni po njihovim legitimnim političkim predstavnicima, istinski zagovaraju i rade na priključenju euroatlantskim, integracijama, slijedeći u tome službenu politiku Republike Hrvatske. Naime, većina nas Hrvata iz BiH, kao hrvatski državljani, smo personalno već članovi i EU i NATO i svaki dan odgađanja integracije BiH u ove asocijacije onemogućava nas da dijelimo sve benefite ovih asocijacija zajedno s našim sunarodnjacima u Hrvatskoj.

Katkada se ima dojam kako HINA, želim vjerovati nesvjesno, služi kao servis paraobavještajnog, medijskog, političkog i drugog sustava u BiH koji agresivno plasira polu informacije i dezinformacije blateći i ignorirajući bosanskohercegovačke Hrvate. Sve to dovodi do daljeg slabljenja njihove pozicije u Bosni i Hercegovini. U HINA-i višestruko više prostora dobiva Dodik u promoviranju svojih stajališta, kojim se poziva na podjelu i raspad BiH nego cijela hrvatska politika u Bosni i Hercegovini.

Samo površnom analizom posljednjih mjesec dana HINA-inih naslova i aktualnosti objavljenih iz BiH proizlazi da Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja 15-tak najvažnijih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini, koji okuplja preko 95% svih izabranih i imenovanih hrvatskih predstavnika od lokalne do državne razine, uopće nema prostora u njihovu servisu. Dapače, čini se da je zabranjen ili svjesno ignoriran.

Upravo je ovo vrijeme obilježeno pokušajima bošnjačke, ali i dijela srpske politike, da Hrvate istisne iz svih procesa kako na unutarnjem odlučivanju tako i u procesu euro integracija. Da ih nastavi dalje obespravljivati, sve do potpunog oduzimanja prava na izbor narodnih predstavnika čak i tamo gdje to Ustav izrijekom zahtijeva.

 
index Instagram400x230 youtube