Političke igre u doba korone: SDA želi suspendirati Parlament i Ustav Federacije kako bi preuzeli kontrolu nad entitetom

U vrijeme dok je sva pozornost medija i žitelja usmjerena ka pandemiji COVIDA-19, koja upravo zahvaća i Bosnu i Hercegovinu te njene stanovnike, dio stranaka sa sjedištem u Sarajevu a koje obnašaju pozicije u izvršnoj vlasti Federacije, provode tihi entitetsko-državni udar na zakonodavnu vlast u Federaciji BiH.

Sjednica Zastupničkog doma koja se trebala održati 31.ožujka 2020. godine naglo je odgođena. Na odgođenoj sjednicini se trebala razmatrati Odluka o izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je propisan način sazivanja i održavanja sjednica putem korištenja informacijskog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora su putem Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS-a Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije, očekujući zakulisne igre partnera u vlasti, dale priopćenje za medije u kojem su naglasili kako inzistiraju na radu Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i održavanju 8. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvane za utorak 31.3.2020.godine.

U nastavku priopćenja je istaknuto kako bi se usvajanjem izmjena Poslovnika zadržala primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH te da bi navedenim izmjenama zakonodavno tijelo moglo nesmetano donositi zakone o obavljanju funkcija federalne vlasti. Time bi ujedno bile spriječene i političke igre koje vode prema suspenziji Ustava Federacije BIH.

Slične izjave su došle i od dijela oporbe u Federaciji BiH (SDP, Naša stranka,NiP, PDA i dr.) koji su naglasile kako se SDA vodi načelima istočnih država Europe ili pojedinih zemalja iz Europske unije koje nisu sklone načelima demokratskog postupanja, vladavine prava i europske stečevine. Ono što je razvidno, već od samog donošenja Odluke o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH, jest želja pojedinih politički predstavnika, okupljenih oko SDA, za donošenjem propisa od strane Vlade Federacije BiH, odnosno Uredbe sa zakonskom snagom a što bi značilo kako Vlada Federacije preuzima ulogu zakonodavca bez ministara iz reda HDZ BiH. Kako bi se taj scenarij dogodio, SDA sa svojim pratiteljima ( SBB I DF) , krenula je u realizaciju suspenzije rada Parlamenta Federacije BiH. Predsjedatelj Zastupničkog doma, odgodio je sjednicu te za isti dan 31.3.2020.godine, sazavao Kolegij Zastupničkog doma, koji je trebao potvrditi “stanje” kako Zastupnički dom Parlamenta FBiH “nije u mogućnosti zasjedati niti donositi odluke”.

Koordinirana akcija suspenzije rada i donošenja odluka od strane Parlamenta krenula je preko Županijskog stožera civilne zaštite Sarajevo, koji je svojom zapovijedi zabranio okupljanje za više od 20 ljudi. Ujedno su pojedini liječnici- zastupnici poslali dopis predsjedatelju ZD PFBIH, kako bi održavanje sjednice bila ogroman rizik. Svi ovi navodi su iskorišteni kao dovoljan razlog za neodržavanje sjednice, Kolegij Zastupničkog doma nije donio Zaključak da Zastupnički dom ne može funkcionrati. Kolegij je u raspravi većinski iznosio gledište kako uz primjenu i poštivanje svih propisanih mjera zaštite rad Zastupničkog doma treba nastaviti. Općinska vijeća u samom Sarajevu su zasjedala unatoč zabrani Županijskog stožera civilne zaštite Sarajevo.

Puč koji je već izveden, dogodio se u Stožeru civilne zaštite Federacije BiH, gdje su maknuli sve kadrove koji nisu na položajima centrale SDA, ostavivši Stožer bez ili s manjkom kvalificiranih osoba ( epidemiologa, virusologa, psihologa te drugih nadležnih osoba iz Ministarstva zdravstva FBiH) koji mogu odgovoriti zadaćama i epidemiološko- zdravstvenoj situaciji.

Članovi Stožera civiline zaštite FBiH, koji nisu pod izravnom “komandom”, nemaju mogućnost utjecaja na konačne mjere i zapovijedi. SDA nije propustio ostaviti svojeg načelnika Fahrudina Solaka na mjestu načenika Stožera FBIH, o čijem znanju političkog sustava dovoljno govori njegova izjava kojom sjednice Parlamenta naziva političkim skupom: ‘Mi smo prije desetak dana, prije nego što je Štab Kantona Sarajevo donio odluku o zabrani okupljanja više od 20 ljudi, donijeli odluku da se zabrane svi vidovi javnog okupljanja, što vrijedi i za političke skupove&quot’, rekao je Solak za Klix.ba.

Gospodarsko i zdravstveno stanje u Federaciji BiH zahtijeva hitnu rekaciju izvršne vlasti kao predlagatelja zakonskih rješenja i paketa mjera pomoći, posebno realnom sektoru, malim i srednjim poduzećima te obrtnicima. Donošenjem privremenih propisa Vlade Federacije BiH sa zakonskom snagom od 30 dana, ne bi riješilo, već samo dodatno pogoršalo pravnu i gospodarsku mogućnost izlaska iz krize. U ovom teškom trenutku po narode i građane Bosne i Herceogovine, nikakva improvizacija ne dolazi u obzir.

Koja je stvarna namjera i želja SDA i sljedbenika, da stanje “nesreće” iskoriste za uvođenje “opasnog stanja i nemogućnosti zasjedanja Parlamenta Federacije BiH” iz članka IV.B.9.Ustava Federacije BiH, ostaje za vidjeti. Vjerojatno bi se ista namjera zbila i na državnoj razini, međutim Ustav BiH ne poznaje stanje u kojem je Vijeće ministara zakonodavac.

 
index Instagram400x230 youtube