Ljubušak, glavni tajnik VM Robert Vidović nazočio gospodarskom forumu u Münchenu

U organizaciji Vanjskotrgovinske komora Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Gospodarskom komorom Münchena i Gornje Bavarske (IHK), Predstavništvom njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini (AHK ), HWK i Bavarskim ministarstvom ekonomskih poslova, Europske poduzetničke mreže, danas se u Münchenu održao Poslovni forum bosanskohercegovačkih i njemačkih gospodarstvenika iz oblasti metalske, auto i elekto-industrije.

Pored osamnaest bosanskohercegovačkih i šesnaest njemačkih kompanija, Poslovnom forumu nazočili su i  predstavnici Njemačkih gospodarskih komora, GIZ-a, kao i relevantnih ministarstava. Potporu forumu dao je i Konzulat Bosne i Hercgovine u Münchenu, dok ispred Vijeća ministara BiH Forumu nazočio i glavni tajnik g. Robert Vidović.

U rapravnom dijelu Foruma, nazočnim su se obratili  g. Frank Dollendorf, član glavnog međunarodnog menadžmenta, industrije i inovacija IHK-a za München i Gornju Bavarsku i predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković koji je ovom prilikom istakao da je za bosanskohercegovačke kompanije tržište SR Njemačke već godinama najznačajnije izvozno tržište, te da je Komora do sada pružala, a i u budućnosti će pružati i razvijati projekte, te mjere koje će pomoći bh. kompanijama da unaprijede suradnju sa njemačkim kompanijama.  Prema rječima predsjednika,  intenziviranje bilateralnih trgovinskih odnosa sa Njemačkom najviši je prioritet za bosanskohercegovačke gospodarstvenike.

Uslijedila je prezentacija aktualne situacije u metalnoj, automobilskoj i  elektro industriji Bosne i Hercegovine koja i dalje predstavlja najsnažniji i najuspješniji sektor u industriji BiH obzirom da u ukupnom izvozu sudjeluje sa čak 35%. Nazočnim se obratio i g. David Parkmann, zamjenik  delegacije njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini, dok je  uspješnu priču iz Bosne i Hercegovine predstavio g. Günter Tettinger iz kompanije MANN+HUMMEL GmbH. Predstavnici GIZ-a g.David Abeler i  g. Oliver Wagener govorili su o poslovnim potencijalima uz razvojnu suradnju nakon čega je uslijedilo predstavljanje bosanskohercegovačkih kompanija, te bilateralni susreti.

Forum, čiji je cilj unaprijeđenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ocijenjen je kao veoma uspješan i izazvao je veliki interes, posebno jer se kompanijama sudionicama pruža prilika da u direktnim razgovorima predstave svoje proizvode i usluge.

Predsjednik Vuković je iskoristio priliku uručiti prikladan poklon kolegi Franku Dollendorfu, te se posebno zahvalio generalnom konzulu Bosne i Hercegovine u Münchenu gospođi Tihić kao i  gospodinu Vidoviću, te Vijeću ministara BiH na pruženoj potpori i pomoći u realizaciji Foruma.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 28 Studeni 2019 18:44
 
index Instagram400x230 youtube