Viktor Grbavac: Svi oni koji se bave humanitarnim radom moraju biti podržani od Vlade FBiH i resornog ministarstva

Predstavnici 18 javnih kuhinja koje djeluju u FBiH potpisali su krajem prošle godine sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem ugovore kojim im je osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 350.000 KM.

Izostavljene su javne kuhinje u Ljubuškom i u Mostaru, koje nisu dobile novac, iako svakodnevno dijele obroke najugroženijim građanima. Reagirali su federalni zastupnici, kako pozicije tako i opozicije, tražeći da im se hitno omogući financijska podrška.

Razočarenje ne krije ni Viktor Grbavac, predsjednik Crvenog križa Ljubuški,

– Mislim da treba pomagati kuhinje bez obzira na to gdje su, da li su u Hercegovini ili u Bosni. Bilo kakva regionalna zastupljenost ili regionalno kažnjavanje nije dobro.

Smatramo da svi oni koji se bave humanitarnim radom, a posebno takvim poslom gdje se svakodnevno pripremaju obroci za najsiromašnije, moraju biti podržani od Vlade FBiH i resornog ministarstva. Imali smo strašan problem kad smo vidjeli da je bez ikakvog natječaja i kriterija podijeljeno 350.000 KM udruženjima i kuhinjama, dok su kuhinje u Ljubuškom i u Mostaru ostale bez sredstava.

Odmah smo reagirali i poslali dopis ministru da se to ispravi. Iz Ministarstva je rečeno da je došlo do greške i da će se ona ispraviti. Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike je raspisalo natječaj da se pomogne kuhinjama, ali u 2024. Međutim, još nije došla ispravka i naša kuhinja nije dobila pomoć za 2023, kaže Grbavac.

Dodaje kako će tražiti da ih ministar primi i da dobiju neki vid pomoći, “budući da smo oštećeni u 2023”. Javna kuhinja u Ljubuškom radi dvije godine i tu se svakodnevno priprema 200 obroka za ljude koji su u potrebi.

Ako odete u bilo koji restoran, vidjet ćete koliko košta obrok. Od 6 do 8 KM najmanje i onda vidite ukupni iznos kad to pomnožite sa 200 porcija, plus dostava i sve ostalo što radi Crveni križ. Imamo dobru saradnju sa Gradskom upravom Ljubuški, sa Centrom za socijalni rad, koji nam daje popis korisnika, jer u Centru najbolje znaju tko su stalni korisnici socijalne pomoći, tko su ljudi u potrebi i mi po tom spisku dajemo obroke.

Taj se popis svake godine revidira. To su najugroženije kategorije stanovništva, stari i nemoćni… U Ljubuškom imamo 33 mjesne zajednice, to su sela oko grada i, ako je neko star i nemoćan pa ne može doći, te ljude uz preporuku Centra za socijalni rad stavimo na spisak. Zato je pomoć za kuhinje važna, jer ide najosjetljivijoj kategoriji stanovništva. Jednostavno, moramo osigurati sredstva da im možemo pomoći, naglašava.

Grbavac ističe da javna kuhinja u Ljubuškom opstaje zahvaljujući dobroj suradnji koju ima sa nevladinim sektorom.

Humanitarna udruga Marijine ruke iz Međugorja je zajednički partner u radu kuhinje i oni nam dosta pomažu u osiguranju namirnica. Pomažu nam i lokalni gospodarstvenici, zatim Gradska uprava Ljubuški, Centar za socijalni rad, ali bi nam svakako značila i pomoć sa federalnog nivoa. Kad uzmemo u obzir količinu obroka, gorivo, amortizaciju, plaće kuharica i sve ostalo, nama mjesečno za rad kuhinje treba oko 35 tisuća, a godišnje i do 500.000 KM, ističe.

S druge strane, ministar Delić navodi da su proračunom FBiH za 2024. Ministarstvu osigurana dva milijuna KM koja će, između ostalog, biti namijenjena i za javne kuhinje.

Predmetna sredstva će se u skladu sa Zakonom o izvršavanju proračuna FBiH za 2024. koristiti u skladu s programom utroška koji donosi Vlada FBiH, a kojim će biti utvrđeni jasni kriteriji za dodjelu sredstava, rekao je.

 
index Instagram400x230 youtube