U Ljubuškom svečano obilježen Dan ŽZH

Dan Županije Zapadnohercegovačke svečano je obilježe u utorak u Ljubuškom.

Program je započeo polaganjem vijenaca na Trgu dr. Franje Tuđmana u čast svim poginulim braniteljima i žiteljima Županije Zapadnohercegovačke nakon čega je održana svečana sjednica Skupštine ŽZH.

Ivan Jelčić naglasio je da je ovo dan kada slavimo, ali i kada se sjećamo žrtve hrvatskoga naroda, tako da su osjećaji pomiješani: Ovaj dan je ujedno i podsjetnik da se jedino kroz hrvatsko zajedništvo i kroz iskreno prijateljstvo možemo očuvati kao konstitutivan narod. Zajedništvo našeg hrvatstva potrebno je pokazati na svim razinama, ne samo političkim, već i kulturnim, gospodarskim i drugim, te da moramo biti ponosni na sve ono što je dobro i vrijedno te dobronamjerno kritični na sve ono što može bolje.

Dodao je kako je najbolji način da ne zaboravimo žrtvu naših branitelja taj da srcem i dušom obilježavamo ne samo ovu, nego sve obljetnice. Ovaj dan za nas ima veliko značenje i uvijek ćemo ga s ponosom obilježavati, rekao je predsjednik Jelčić.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović u svome je govoru podsjetio da je naša vizija usmjerena prema naprijed, prepoznajući potrebe današnjeg vremena i pripremajući se za izazove budućnosti. Učinkovita suradnja između svih razina vlasti, organizacija i građana, treba stvoriti poticajno okruženje koje će omogućiti rast i napredak cijelog društva, te nas inspirirati da nastavimo raditi zajedno kako bismo našu Županiju učinili još boljim i ugodnijim mjestom za život i rad. Učinkovita i dobro organizirana javna uprava je preduvjet za ostvarivanje ovih ciljeva, uz moderno i svrsishodno školstvo, koje treba osigurati konkurentnu radnu snagu za 21. stoljeće. Ovo ćemo, nadam se i vjerujem, u narednom periodu ostvariti provođenjem digitalizacije javne uprave i reforme u školstvu, kao dva strateška cilja koja će ova Vlada nastojati provesti.

Županija Zapadnohercegovačka ima svijetlu i obećavajuću budućnost, koju trebamo graditi zajedno, razvijati se i napredovati u svim životnim područjima u cilju općeg dobra, a oslanjajući se prvenstveno na vlastite snage, promovirajući sposobnost, stručnost i kompetencije kao ključne parametre vrednovanja, te zahvaljujući marljivosti i kreativnosti naših ljudi ostvariti sve svoje osobne, lokalne i nacionalne ciljeve. I na kraju mogu reći da sam ponosan na sve naše ljude, naše gospodarstvenike, naše sportaše, naše učenike i studente, a posebno na naše branitelje, koji su nam omogućili da danas ovdje gordo stojimo, nosimo naše zastave i barjake, te da imamo mogućnost urediti našu Županiju onako kako sami želimo. Dragi prijatelji, čestitam još jednom svim žiteljima Dan Županije i svima nama Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg -Bosne, naglasio je predsjednik Čović.

Vladimir Šoljić se prisjetio svih onih koji su na dugom putu Hrvata do slobode dali doprinos i trpjeli žrtve, a takvih je zaista mnogo. Dodao je kako Herceg – Bosna ima velike zasluge za to što smo prije rata, od 109 općina, bili na začelju, među zadnjih 10, a sad smo u prvih 10 po svim parametrima. Čestitao je svima Dan Županije i dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, poželjevši svima, a osobito novoj generaciji, puno uspjeha u daljnjem radu.

I predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač naglasila je kako je ovo prigoda prisjetiti se časnih i slavnih dana kad su hrabri ljudi, naši djedovi i očevi, imali viziju i osnovali Hrvatsku zajednicu Herceg – Bosnu kao institucionalni okvir očuvanja prava i sloboda Hrvata u Bosni i Hercegovini i naše opstojnosti. Sigurna sam da ste vi u Županiji Zapadnohercegovačkoj izabrali upravo ovaj datum za Dan vaše Županije, kao iskaz trajne opredijeljenosti za očuvanje sjećanja na ove dane i sjećanja na sve ljude koji su dali svoj zalog za ovu ideju, ali i trajne opredijeljenosti da i u današnjim, izazovnim vremenima, slijedimo ove ideale i s jednakom hrabrošću i odlučnošću se borimo da ih očuvamo, kazala je predsjednica Buhač.

Podsjetimo, 18. studenoga 1991. godine osnovana je Hrvatska zajednica Herceg – Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Iako je Županija Zapadnohercegovačka utemeljena 12. lipnja 1996. godine, 18. studenoga proslavlja se Dan Županije kako bismo se prisjetili trenutaka i događaja koji su se zbili u povijesti hrvatskoga naroda, te kako bismo odali počast onima koji su dali svoje živote u borbi za hrvatsku samostalnost. Istog datuma obilježava se i Dan Općine Grude.

Dan je to i kada se prisjećamo kako je, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja, grad Vukovar postao simbol hrvatske slobode oko kojega se okuplja cijela nacija.

Svečanu sjednicu glazbenim brojevima uveličali su učenici Glazbene škole Ljubuški, Jure Miloš i Branko Medak.

Inače, Dan Županije Zapadnohercegovačke, kao i Dan općine Grude i obljetnica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, obilježavaju se 18. studenoga, a svečanost je ove godine prebačena na 21. studenoga.

Taj dan je veoma bitan, ima jaku simboliku jer je na taj dan pao i Vukovar, formirana je i Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Mi taj dan obilježavamo i obilježavat ćemo ga dok nas god ima na ovim prostorima, rekao je ranije predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Od kada je Jelčić na čelu Skupštine ŽZH, uvedeno je pravilo rotiranja obilježavanja Dana ŽZH po gradovima.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 22 Studeni 2023 10:46
 
index Instagram400x230 youtube