Federacija izdvojila novce za pacijente na listama čekanja, na potezu su županije

Za 933 pacijenta na listi čekanja, biće izdvojeno 70 milijuna maraka, od čega će 10 milijuna izdvojiti Federacija BiH, dok će ostatak izdvojiti županije.

Ishod je to sastanka Udruženja pacijenata s direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatkom Martinović, u vezi s problemom sve dužih listi čekanja na terapije.

Na listama čekanja u Federaciji BiH, sve je više ljudi kojima je potreban lijek. Do 31. srpnja na listama čekanja nalazilo se 1590 pacijenata, dok je do kraja rujna taj broj povećan na 1771. Zaključno sa listopadom, prognozirano je da bi ovaj broj mogao narasti za još stotinu pacijenata.

Direktorica je nama rekla i napisala da za liste čekanja treba preko 70 milijuna i kad se osigura tih 70 milijuna, Federalna vlada je osigurala 10 milijuna i kantoni jos 60, naravno da će doći do promjena, kazao je dr. Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od melanoma.

Ovo je jedna točka preokreta, kako naš doktor Operta to često kaže i mi smo ustrajni u našoj borbi i nadamo se da će se ovaj problem sustavno riješiti, ističe Enida Glušac, predsjednica Udruženja Renesansa.

Nakon izdvajanja sredstava na federalnom nivou, na potezu su sada županijski predstavnici, no predstavnici udruženja su optimistični.

Pacijenti koji su na listama čekanja, mogu očekivati skorije promjene, s obzirom na to da bi se rebalansom proračuna trebalo osigurati navedenih 10 milijuna konvertibilnih maraka za liječenje ovih ljudi.

 
index Instagram400x230 youtube