Digitalizacija javne uprave: Vijeće ministara BiH i IDDEEA jačaju suradnju

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH mr. Robert Vidović i ravnatelj Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) prof. dr. Almir Badnjević sa suradnicima održali su sastanak u Sarajevu u cilju produbljivanja i razvitka zajedničke vizije digitalnog društva i digitalnih infrastruktura u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tijekom radnog sastanka razmijenjena su mišljenja o mogućnosti nastavka suradnje na poljima informatizacije i digitalizacije i otvaranja novih mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga u javnoj upravi.

Poseban naglasak stavljen je na učinkovitu komunikaciju i suradnju unutar javne uprave, što uključuje pristup stručnosti i novim idejama, stvaranje inovativnih rješenja, bolju učinkovitost javne uprave i poboljšanje kvalitete usluga koje se pružaju građanima.

Sudionici sastanka složili su se kako je nedostatak Strategije za razvitak e-uprave u institucijama Bosne i Hercegovine značajan nedostatak koji svakodnevno rezultira propuštanjem prilika za unaprjeđenje procesa rada institucija, što izravno utječe na učinkovitost, ekonomičnost, moguće umanjenje operativnih troškova i brzinu pružanja usluga građanima putem digitalnih kanala. Istodobno se odražava i na napredak institucija Bosne i Hercegovine u odnosu na druge zemlje u regiji i šire, koje su već prepoznale važnost digitalne transformacije javne uprave. Iskazane su zajednička želja i opredijeljenost da se aktivnosti na usvajanju ovog važnog dokumenta intenziviraju.

Generalni tajnik  i ravnatelj IDDEEA-e su utvrdili okvire za poboljšanje suradnje koja će odvijati putem Službe za održavanje i razvoj elektroničkog poslovanja i e-vlade i stručne službe IDDEEA-e i obostrano potvrdili kako se ovakav vid suradnje treba intenzivirati i s drugim institucijama jer proces digitalizacije i reforme javne uprave u oblasti informacijskih tehnologija i uvođenja novih elektronskih usluga svakako će iziskivati stručnost, međusobnu potporu i suradnju.

 
index Instagram400x230 youtube