Od smanjenja poreza do energije – Vlada FBiH trasira put jačanju standarda

Od porezne reforme s kojom se namjerava smanjiti porezno opterećenje rada te stvoriti uvjeti za rast plaća i nova zapošljavanja, preko podizanja mirovina, aktivnosti u smjeru smanjenja javne potrošnje pa do promjena u zakonskom rješenju o obnovljivim izvorima energije - Vlada Federacije je u dva mjeseca rada napravila značajan iskorak prema jačanju gospodarske slike entiteta.

Fiskalna politika

Kada se tomu doda i zajednička sjednica s Vladom Republike Srpske, koja je poslužila za poboljšanje ukupne situacije i odnosa na relaciji dvaju entiteta, s fokusom na suradnji u području ekonomije, infrastrukture, porezne politike, ali i drugih projekata i reformi, može se izvući zaključak kako je politički sporazum HDZ-a BiH i stranaka "trojke" u važnim segmentima pokazao svoju snagu te time trasirao put ekonomskom jačanju Federacije, uz istodobno toliko dobrodošlo relaksiranje političkih, a samim tim i međunacionalnih odnosa, piše portal Večernjeg lista BiH. Temeljni stup ekonomskog djelovanja nove Vlade nedavno su usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje 2024. - 2026. godine, a u kojima se, između ostaloga, najavljuje reforma opterećenja rada kroz izmjene pravnog okvira poreza na dohodak i obveznih doprinosa, unaprijeđen nadzor nad trošenjem javnih sredstava uvođenjem izvanproračunskih fondova, kao i donošenje i provedba mjera za očuvanje i poboljšanje kupovne moći građana, s naglaskom na ugrožene kategorije stanovništva. Na tome se neće stati jer je najavljeno povećanje produktivnosti poslovnih subjekata i smanjenje ili ukidanje troškova, naknada i pristojbi koje opterećuju gospodarsku aktivnost.

S obzirom na to da je provedba strukturnih reformi glavni preduvjet za pristupanje EU, tako su i strateški ciljevi ekonomske i fiskalne politike Federacije definirani u svrhu njihove provedbe, jačanja ekonomije i ostvarivanja potencijalnog rasta, javlja Večernjak. Vlada je kroz ovaj dokument najavila i ograničavanje rasta javne potrošnje putem fiskalne konsolidacije, smanjenje javnih rashoda i povećanje javnih prihoda preusmjeravanjem sredstava na investicijsku potrošnju, a predviđa se i mogućnost promjene strukture rasta budućeg BDP-a. Osim toga, jedna od važnih odluka Vlade bila je usmjerena i na ubrzanje rasta mirovina, pa je tako doneseno izvanredno usklađivanje u postotku od 3,9 koje je izvršeno s mirovinama za svibanj 2023. godine. U pogledu energetike, Vlada FBiH je utvrdila prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije i uputila ga u parlamentarnu proceduru. U ovom zakonu su u određenim segmentima izmijenjena ranije predložena rješenja u cilju dobivanja što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

Programski ciljevi

Kada govorimo o mjerama koje se izravno vežu uz standard žitelja Federacije, pokrenuta je i inicijativa za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka ovoga entiteta, dok je u kontekstu odnosa prema stradalnicima utvrđen prijedlog Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, kojim se utvrđuju osnovna načela zaštite civilnih žrtava rata, vrste prava, postupak ostvarivanja i način financiranja... Tempo donošenja odluka i usmjerenost na ekonomska pitanja unose optimizam i najavljuju nove reforme iz seta programskih ciljeva.
 
 
 
index Instagram400x230 youtube