Dan Europe u BiH: Ana Lukenda iz Ljubuškog autorica pobjedničkog slogana „Stvaramo zajedno“

Bosna i Hercegovina će 9. svibnja, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nizom događaja u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku, Tuzli i Jajcu, prvi put obilježiti Dan Europe.

Zajedno slavimo bogatstvo kulture, tradicije, naslijeđa našeg kontinenta, kao i zajedničke ciljeve ka unapređenju kvalitete života građana širom Europe, priopćeno je danas iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Dan Europe simbolično obilježava trenutak kada je 9. svibnja 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Europi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju europskih ekonomija. Ovaj mirovni projekat postaje Europska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da Zapadni Balkan postane dio Europske unije ima poseban značaj.

U Sarajevu će se proslava odvijati ispred Vječne vatre, u zgradi u kojoj je smješten Europe House – novi centar EU – mjesto okupljanja gdje će javnost imati priliku sudjelovati u brojnim događajima i informirati se o aktivnostima EU. Ispred Europe House, 9. svibnja u 20, 00 sati, nastupit će šaroliki niz mladih, talentiranih bh. umjetnika.

Europe House bit će otvoren za javnost u lipnju 2023. godine. Nakon javnog natjecanja, izabran je vizuelni identitet i slogan Europe House. Pobjednički logotip osmislila je Ajša Beširević iz Sarajeva, dok je autorica pobjedničkog slogana „Stvaramo zajedno“ Ana Lukenda iz Ljubuškog.

Obnovu zgrade Vječne vatre podržala je Europska unija u okviru tekućih inicijativa za podršku obnove objekata kulturnog naslijeđa i urbanog razvoja centra Sarajeva. Prva faza – unutarnja obnova – uskoro će biti završena. U narednim fazama predviđena je rekonstrukcija fasade zgrade, sa tekućim radovima na urbanističkom razvoju u blizini koji će se razvijati u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima.

Dani europskog filma održat će se u renomiranom sarajevskom kinu Meeting point od 10. do 19. svibnja. Dane filma otvorit će projekcija švedskog filma Hladni slučaj (2019). Švedska trenutačno predsjedava Vijećem Europske unije.

Nakon događaja u Sarajevu, aktivnosti povodom Dana Europe 2023. se nastavljaju u Travniku i Jajcu gdje će se proslavljati postignuća mladih, civilnog društva i poduzetnika, a koncert klasične muzike će se održati na travničkoj tvrđavi 11. svibnja. U Banjaluci će 13. svibnja, povodom obilježavanja Dana Europe i Europske noći muzeja, biti održan koncert ispred Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske, na kojem će nastupiti Konstrakta i Zemlja Gruva i Letu Štuke.

Za najmlađe će se organizirati potraga za blagom u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Brčkom, kako bi mladi avanturisti mogli istraživati bogatstvo prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine i učiti nove zanimljivosti. U Tuzli i Mostaru održat će se događaji Eurovisionaries, kviz o Europskoj uniji kao i karaoke.

Na kraju, kao tradicionalni, značajan znak solidarnosti, jedinstva i zajedništva, objekti kulturne baštine u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu bit će 9. svibnja osvijetljeni zastavom Europske unije.

Nadamo se da će nam se brojni građani pridružiti da zajedno obilježimo Dan Europe, poručili su iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

 
index Instagram400x230 youtube