Prostor bivše Duhanske stanice uskoro će biti predan Gradu Ljubuškom na korištenje

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, koja je održana povodom proslave Dana Grada Ljubuškog, gradonačelnik Vedran Markotić predstavio je uzvanicima izvješće o provedenim aktivnostima u protekloj godini, ali i najavio one koje se planiraju realizirati u bliskoj budućnosti.

Na samom početku, Markotić je naglasio kako je Grad Ljubuški u suradnji s Vladom Zapadnohercegovačke županije među prvima u Bosni i Hercegovini izdvojio sredstva za pomoć obrtnicima i gospodarskim subjektima kojima je zbog pandemije koronavirusa bio onemogućen rad u travnju i svibnju.

Olakšice gospodarstvenicima

- Jačanje gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta u Ljubuškom naš je primaran cilj u idućem razdoblju. Samo nekoliko dana nakon usvajanja odluka o olakšicama gospodarstvenicima, među kojima je i odluka o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemljište u gospodarskim zonama na području Ljubuškog, potpisan je ugovor s velikim investitorom iz Republike Hrvatske. Ponosni smo što je jedna od najvećih grupacija, Mesna industrija Pivac, izabrala upravo Ljubuški za svoje sjedište u Bosni i Hercegovini. Već su započeli radovi na izgradnji pogona u poslovnoj zoni u Hrašljanima koji će se prostirati na 7.500 metara kvadratnih gdje bi posao trebalo pronaći 80 naših sugrađana. A kako bismo investitorima osigurali što bolje uvjete, planiramo i infrastrukturna ulaganja u poslovne zone, kazao je Markotić.

Uz gospodarstvo, istaknuo je, potencijal ljubuškog kraja je i poljoprivreda. Završen je objekt za poljoprivrednike koji bi trebao omogućiti sigurniji plasman proizvoda na tržište te je uređen registar proizvođača. Posebno je izdvojen projekt IFAD kroz koji je u Ljubuški tijekom prošle godine uloženo preko 500.000 KM. Tim novcem pružena je direktna potpora proizvođačima za nabavu plastenika, ujedno je betoniran vodonatapni kanal u Klobuku i Vojnićima koji je žila kucavica poljoprivredne proizvodnje u Ljubuškom.

- U suradnji s Vladom Zapadnohercegovačke županije omogućili smo povratak vinogradarstva u Ljubuški. Naime, Vlada ZHŽ-a dala je suglasnost Gradu Ljubuškom za davanje koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na našoj Plantaži. Grad Ljubuški je raspisao natječaj na koji se mogu prijaviti vinari koji će na zapadnom ulazu u Ljubuški podignuti nove nasade vinograda, rekao je Markotić i dodao kako su ponosni i na projekte prekogranične suradnje.

Zaštita rijeke Trebižat

Kroz dva projekta, čija je realizacija u tijeku, u obnovu tvrđave herceg Stjepana Kosače uložit će se milijunski iznosi. Zahvaljujući tim projektima, u sklopu posjetiteljskog centra na lokalitetu rimskog logora Bigeste bit će izgrađen i prvi „in situ” muzej u Bosni i Hercegovini. Za ove projekte ugovori su već potpisani, sredstva osigurana, a i radovi su u tijeku.

Markotić je podsjetio i na još neke od provedenih aktivnosti.

- Javno poduzeće Ceste Federacije BiH osiguralo nam je sredstva za završetak radova na prvom dijelu zapadne obilaznice, od novog kružnog toka do spoja s Ulicom fra Petra Barbarića. Svjesni smo da bolja infrastruktura znači i veći investicijski potencijal koji nam je svima jako bitan, jer razvoj i jačanje konkurentnosti gospodarstva su ciljevi kojima svi stremimo. Potpisali smo i sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim za zaštitu izvorišta Prud. Sporazumom je definirana prva zona izgradnje kanalizacijskog sustava čija je vrijednost 5.8 milijuna kuna. Hrvatske vode su osigurale 80 posto sredstava, a Grad Ljubuški i Javno poduzeće Parkovi 20 posto.

Vrijedi istaknuti i to da smo prva jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH koja je potpisala deklaraciju „Općine bez brana” kojom je definirano da se na području Grada Ljubuškog neće graditi male hidroelektrane. Time smo još jednom potvrdili kako ćemo uvijek biti za zaštitu rijeke Trebižat, naveo je ljubuški gradonačelnik.

U prošloj godini, kako je pojasnio, Ljubuški je postao bogatiji i za dva spomenika. Riječ je o spomeniku majci i spomeniku zahvale skupini Fenix 72, a u planu je i izgradnja novog koji će biti podsjetnik novim generacijama na istinske heroje naše povijesti.

Jačanje demografije također je jedan od prioriteta lokalne vlasti Grada Ljubuškog. Sukladno tome, kako je predočeno u izvješću, otvorena je podružnica Gradskog vrtića u Vitini. Odlukom Gradskog vijeća, za 50 posto smanjena je cijena usluga Gradskog vrtića te je izdvojeno 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića.

Pomoć mladim obiteljima

- Uz pomoć ZHŽ-a osigurali smo besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćene su novčane potpore za više od 500 studenata s područja Grada Ljubuškog, za što je izdvojeno 300.000 KM. U proračunu smo predvidjeli i sredstva za pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, naveo je Markotić.

Obznanio je i to da je pokrenuta procedura za donošenje regulacijskog plana obuhvata Duhanske stanice, a koja će odlukom Vlade ZHŽ-a uskoro biti predana na korištenje Gradu Ljubuškom. Taj će se prostor iskoristiti za opću društveno-korisnu namjenu i na taj način će se srce Ljubuškog vratiti Ljubušacima na korištenje.

Kada je riječ o infrstrukturnim projektima u 2021. godini, radit će se, između ostalog, na izgradnji zapadne obilaznice, izgradnji zelene tržnice u blizini stadiona Babovac, na rekonstrukciji cesta po mjesnim zajednicama, uređenju poljske infrastrukture, obnovi tvrđave herceg Stjepana, izgradnji muzeja na Gračinama…

- Želimo vjerovati kako će nas na putu do cilja i dalje pratiti svi prijatelji Ljubuškog te da će kroz potpore podržati naše planove i projekte za Ljubuški u kojem se živi, ostaje, u koji se dolazi…, zaključio je u svom izvješću gradonačelnik Markotić.

 
index Instagram400x230 youtube