16. listopada 1991. godine - Dan kada je Vukovar izgubio svoje heroje

Danas se u Vukovaru obilježava 30. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla.

Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja stekla naziv „groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo istoga dana kao i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.

Tko su bili Blago Zadro i Alfred Hill?

Blago Zadro, zapovjednik obrane Borova naselja, rođen je 1944. u Hercegovini, odrastao je u Vukovaru, a braneći ga poginuo je 16. listopada 1991. Posthumno je odlikovan činom general -bojnika. Blago Zadro je junaštvom, hrabrošću i požrtvovnošću iskazanima u najtežim danima agresije na Vukovar stekao karizmu istinskog heroja Domovinskog rata.

Kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade, iako bez prethodnog vojnog znanja, organizirao je obranu Borova naselja, a zahvaljujući njemu i njegovu vodstvu pod kojim je zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni brojni srpski tenkovi i oklopni transporteri, Trpinjska cesta prozvana je "grobljem tenkova".

Kobni rafali iz neprijateljske strojnice dočekali su ga ujutro 16. listopada 1991., u Kupskoj ulici, nedaleko od Trpinjske ceste, a vijest o pogibiji karizmatičnog zapovjednika, koliko se duže moglo, držana je u tajnosti kako ne bi utjecala na vukovarske branitelje.

02 BLAGO ZADRO SILOS BRŠSADIN

Njegovi suborci, oni koji su ga poznavali i danas govore o Zadri kao smirenom i brižnom zapovjedniku i suborcu, prvom u napadima a  zadnjem u povlačenjima.  Na svoju je posljednju zadaću otišao odbivši ponuđenu pancirku jer je ni njegovi vojnici nisu imali.

Blago Zadro pokopan je na starom groblju blizu bolnice, pod šifrom koju je svega nekoliko ljudi znalo, a nakon ekshumacije je, zajedno sa sinom Robertom koji je 1992. poginuo u borbama oko Kupresa, sahranjen na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Bojnik Alfred Hill u rodnom Vukovaru završio je osnovnu školu i gimnaziju. Pravni je fakultet završio u Zagrebu, no onda se vratio u svoj rodni kraj gdje se oženio i dobio kćer Stašu. Zaposlio se u Upravi šuma Osijek, u pravnom odjelu. Dana 10. svibnja 1991. godine ulazi u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar i sudjeluje od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

Zapovjednik obrane grada Vukovara Mile Dedaković – Jastreb 25. rujna 1991. godine imenuje ga prvim zapovjednikom satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade. Alfred Hill - Atila (borbeni nadimak) s najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju Vojne policije, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara.

03 ALFRED HILL

Posthumno mu je, 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista 30. ožujka 1999. godine. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 30. rujna 1998., a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

 
index Instagram400x230 youtube