Iz tiska izišao 31. broj “Stopama pobijenih”

Već 15 godina Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, uspješno izdaje glasilo »Stopama pobijenih« dvaput godišnje.

Prvi broj glasila izišao je u srpnju 2008. Odmah je postalo dragocjeno štivo koje svjedoči o mučeničkoj smrti tolikih nevinih, a zacijelo je neke sudionike događaja od prije 78 godina potaknulo na svjedočenje i tako doprinijelo da istina ispliva na vidjelo te da se što prije zacijele otvorene rane hrvatskog naroda.

Iz rubrike Ljetopis izdvajamo 78. obljetnicu ubojstva hercegovačkih franjevaca i puka Božjega. U prošlom razdoblju širokobriješki samostan i ratno sklonište posjetili su franjevački provincijali i kustodi, apostolski nuncij u BiH Francis Assisi Chullikatt, umirovljeni nadbiskup mons. Piero Coccia te kardinal Ernest Simoni iz Albanije.

Rubrika Stratišta donosi drugi dio zapisa dr. fra Otona Knezovića o događajima na Širokom Brijegu 7. veljače 1945., kao i o stradanju pučanstva u Mostaru.

Prisjećanje bivših đaka Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu o profesoru fra Stanku Kraljeviću može se pronaći u rubrici Pobijeni.

Glas o mučeništvu donosi Proslov fra Bazilija Pandžića u kojemu opisuje kako je saznao za stradanje fratara u Hercegovini dok je učio u Rimu te kako je nakon toga svega nastala knjiga »Istina o ubijenoj gimnaziji«.

U Natječaju donosimo radove za uzrast djeca i mladež koji su nagrađeni u veljači 2023. kada su se obilježavali Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U ovome broju objavljen je i razgovor s dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Draženom Barbarićem. Bavi se područjima političke teorije, geopolitike, mirovnim studijima, kulturom pamćenja i politikama povijesti. »Jedan od razloga jugokomunističkog ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu jest taj da bi jugokomunisti mogli zagospodariti hrvatskim narodom, ukrasti mu njegovu slobodu. Potrebno je zbog toga govoriti o svemu tomu i na pravi se način suočiti s našom prošlošću. To je još uvijek teško, jer su jugokomunisti zaledili kulturu pamćenja za najmanje 45 godina. Tek Domovinskim ratom počinju se oslobađati zapretane uspomene i zacjeljivati rane.«

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

 
index Instagram400x230 youtube