Na današnji dan košarkaši odigrali povijesno finale protiv legendarnog 'dream team' [video]

Na današnji dan, točnije 8. kolovoza 1992. godine, Hrvatska košarkaška reprezentacija odigrala je povijesno finale protiv legendarnog 'dream team' sastava SAD-a na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Takva utakmica neće se ponoviti jer više nikada neće biti takvih košarkaša. Hrvatska protiv NBA Dream Teama, jedinog pravog, svi ostali bili su blijede kopije, i to u finalu Olimpijskih igara u Barceloni, veće utakmice od te nikad poslije nije bilo.

U to vrijeme se još igralo dva puta po dvadeset minuta, četvrtine su se na parkete uselile tek 2000. godine.

– "Takoooo je, spusti se Franjo" – “odvalio” je legendarni košarkaški televizijski komentator Slavko Cvitković.

Kukoč je 9.50 sekundi prije kraja prvog poluvremena povukao kontru, malo zastao i kroz Pippena dao onu svoju “konobarsku”, kao na pladnju, asistenciju za Franju Arapovića. Gorostasni Hercegovac, pomalo “šlampavog” trka, ali velikog srca, protrčao je kroz obranu Dream Teama, i zakucao za povijest, pod prekršajem Davida Robinsona.

Hrvatska je povela 24:23 protiv SAD-a, pa je Arapović zabio i dodatno slobodno bacanje za nevjerojatni rezultat: 25:23.

Zemaljska kugla je bila zapanjena: što se to događa, malena Hrvatska, koja se preko veze ubacila na Olimpijske igre, u utakmici koju su gledale milijarde, povela je protiv “najboljih od najboljih”. Jordan, Pippen, Magic i društvo u čudu su se gledali, pogledi su im bili ljutiti...

Naše kockice plesale su planetom, mala napaćena zemlja koju su tada razarale granate slavila je taj veličanstveni trenutak. Mit je trajao desetak sekundi, iz snova nas je tricom za vodstvo SAD-a brzo probudio Charles Barkley. Ali, povijest nije mogao izbrisati... I neće.

Dražen Petrović na Olimpijske Igre u Barcelonu stigao je nakon odlične sezone u New Jersey Netsima, napokon je došao do daha u velikoj NBA ligi, koja je u to vrijeme za Europljane bila velika enigma, samo rijetki su imali privilegij biti “unutra”.

Pippen je bio napaljen na Kukoča, a Jordan na Petrovića. Htio mu je pokazati kako se igra obrana u kojoj ne možeš disati, ne možeš doći do daha od pritiska.

Veliki Jordan gnječio je Dražena, koji mu je uzvraćao tricama. Jedna, druga, pa dvica, Draženova serija bila je prvi korak prema mitskom vodstvu. Air Jordan se pjenio, odlazio u prazno, uzvraćao, ali Mozarta u tim trenucima nije mogao zaustaviti.

– "Uživao sam igrati protiv Dražena. Bio je veliki igrač, nikog se nije plašio. Uvijek je bio maksimalno koncentriran, borben i samouvjeren. U svakom našem dvoboju, tako i u onom u Barceloni, išli smo snažno jedan na drugog. Protiv njega se drukčije nije moglo, bili tu maksimalni dvoboji, na samom rubu.
Ostavio je dubok trag u NBA, pokazao je ostalim Europljanima kako se može uspjeti" – godinama poslije pričao je Michael Jordan o dvobojima s Draženom.

Finale u Barceloni Dražen je zaključio sa 24 koša nasuprot Jordanovih 22, Kukoč je imao 9 asistencija u odnosu na Magicovih 6...

Ovo je bio hrvatski Dream Team, s klupe ih je vodio Petar Skansi:

Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i Žan Tabak.

Život ih je uskoro razdvojio, ni punu godinu poslije vodstva protiv SAD-a Dražen je otišao, napustio nas, ostavio u suzama i ponosu.

Te snimke iz Barcelone mogu se gledati minutu, pet minuta, sat ili cijelu utakmicu, ali uvijek će biti suza u oku. I pogled prema Draženu, onom samouvjerenom tipu, koji preko Michaelove ruke zabija za Hrvatsku...

Sastav Dream team SAD NBA

Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson, John Stockton.

Trener: Chuck Daly

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 08 Kolovoz 2019 10:43
 
index Instagram400x230 youtube