Na manifestaciji "Kušanje mladog vina" bit će predstavljena i knjiga "Zemlja Hercegova" autora Mate Grbavca

Matica hrvatska Čitluk organizira XXI. tradicijsko kušanje mladog vina koje će se održati u nedjelju 3. studenog 2019. godine.

Program će započeti u 19 sati predstavljanjem romana Mate Grbavca “Zemlja Hercegova” i te predstavljanjem zbirke pjesama Grge Mikulića “Moj svijet” u Kongresnoj dvorani hotela Brotnjo gdje će u 19:45 sati biti upriličeno otvorenje izložbe slika Megi Kunštek, mag.edu.lik.umj.

Potom će u 20 sati u Velikoj dvorani Hotela Brotnjo biti upriličeno otvorenje XXI. tradicijske manifestacije “Kušanje mladog vina”.

Glazbenim točkama ovu večer obogatit će Ženska klapa Kolajna iz Komina, te grupe i pojedinci iz Folklornog ansabla Matice hrvatske iz Tomislavgrada, učenici OGŠ Brotnjo te HKUD Brotnjo uz prigodno kušanje mladog vina i autohtonih gastronomskih proizvoda.

Učenici Srednje škole Čitluk pripremaju ćupter

I ove će godine u sklopu manifestacije Kušanje mladoga vina učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, hotelijersko-turističkog smjera – kuhari i konobari predstaviti pogačice od mošta / masta kod naroda poznatog kao ćupter.

Uz čašu vrhunskog vina, gosti će moći kušati slastice koje su učenici pripremili u suradnji s profesorima ugostiteljstva, smjer kuhari. Ćupter ima vrlo ugodan, slatkast okus i konzumirao bi se najčešće kao desert zajedno s suhim smokvama, bademima, orasima …

Spravljanje ćuptera kao specifičan kulinarski proizvod, žele od mošta – masta danas se zadržalo uglavnom na području Brotnja i djelomično u pojedinim susjednim općinama.

Nadamo se kako će umijeće pripreme tradicijske slastice, kreativan i privlačan vizualni identitet te zanimljiva reklama pridonijeti uspjehu, zaštite ovog „brenda“ , njegovog zemljopisnog podrijetla, te na tržištu biti ekskluzivni poljoprivredno-prehrambeni proizvod Brotnja.

Treba istaknuti da je ćupter (pogačica od masta) prirodni proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka, što je danas u vrijeme sve veće potražnje za ekološki prihvatljivom hranom itekako važno, mogla bi ova naša broćanska slastica biti veoma dobro prihvaćena na europskom i svjetskom tržištu.

 
index Instagram400x230 youtube