Prof. dr. Dragan Primorac u čestitki za Dan grada Ljubuškog pozvao pet ljubuških srednjoškolaca na Kongres s četvero dobitnika Nobelove nagrade

U povodu proslave Dana grada Ljubuškog na adresu gradske uprave, gradonačelnika Vedrana Markotića i predsjednika Gradskog vijeća Ljubuški Tihomira Kvesića stigle su brojne čestitke.

Mi bi posebno izdvojili jednu – onu počasnog građanina grada Ljubuškog, dr. Dragana Primorca.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovani gradonačelniče Markotić,

Vama i Vašim suradnicima, predsjedniku Gradskog vijeća Kvesiću, članovima Gradskog vijeća te svim žiteljima grada Ljubuškog od srca čestitam Dan grada Ljubuškog. Ljubuški je grad čije se ime po prvi put spominje još 1435. godine, a njegova kulturna i povijesna baština, tradicija, prirodne ljepote te vrijedni, čestiti i ponosni ljudi garancija su njegove budućnosti. Kad je riječ o budućnosti, onda su zasigurno njeno najveće jamstvo  mladi i obrazovani ljudi.

Stoga, mi je posebno zadovoljstvo, obavijestiti Vas da je Znanstveni odbor prestižne znanstvene organizacije „Intenational Society for Applied Biological Sciences (ISABS)“, kojim predsjedavam, donio odluku da se petero najizvrsnijih srednjoškolaca iz Ljubuškog, nagradi sudjelovanjem na jednom od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2024. godine „13th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“. Navedenim učenicima, osigurat će se besplatnu kotizaciju za sudjelovanje na svim sekcijama konferencije, uključujući i predavanja dobitnika Nobelove nagrade, svečanosti otvaranja skupa te svečanoj večeri, a bit će im uručeni i cjeloviti materijali skupa (Knjiga sažetaka, posebni svezak Croatian Medical Journal itd.).

U radu ovogodišnjeg Kongresa koji se od 17. – 20. lipnja održava u Splitu, uz više od 400 sudionika, sudjelovat će četvero dobitnika Nobelove nagrade: Sir Richard Roberts, prof. dr. Aaron Chechanover, prof. dr. Gregg Semenza i prof. dr. Svante Paabo, te niz kandidata za Nobelovu nagradu.

Kongrese tradicionalno organizira ISABS u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, Specijalnom bolnicom Sv. Katarina i American Academy for Forensic Sciences, a kongresi predstavljaju jedan od najvećih svjetskih znanstvenih „brandova“ iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike. U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je devet dobitnika Nobelove nagrade te više od 6.000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva, inovacija i turizma. Više podataka o Kongresu dostupno je putem poveznice www.isabs.hr.

Ovom odlukom, kao počasni građanin grada Ljubuškog, želim doprinijeti Vašim nastojanjima u promociji važnosti obrazovanja, ali potaknuti i usmjeriti učenike za bavljenje znanošću od najranije dobi, te im omogućiti susrete i neposrednu interakciju s vodećim znanstvenicima svijeta, uključujući i dobitnike Nobelove nagrade, ali istodobno promicati društvo znanja kao temelj budućnosti.

Radujem se daljnjoj suradnji i srdačno pozdravljam, piše u čestitki dr. Dragana Primorca.

 
index Instagram400x230 youtube