Objavljen natječaj za upis na novi doktorski studij računarstva i ekonomije na SUM-u

Sveučilište u Mostaru objavilo je natječaj za upis na novi poslijediplomski sveučilišni doktorski studij „Upravljanje informacijama i primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija“.

Istraživački je to usmjeren program usklađen s ciljevima Strategije razvoja SUM-a. Završetkom kandidati stječu zvanje doktora znanosti iz znanstvenog područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja računarstvo, odnosno iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polje ekonomija, grana poslovna informatika ovisno o smjeru koji su izabrali. Kandidati će imati mogućnost upisa i elektroničkim putem, a natječaj je otvoren do 30. studenoga.

Doktorandi ovog programa upoznaju se s teorijom i praksom vezanom uz pohranjivanje, organiziranje, dohvaćanje i analizu informacija u različitim okružjima. Međutim, samo posjedovanje tehničke stručnosti nije dovoljno za postizanje uspjeha u tehničkom i društvenom području. Doktorandi će se usmjeriti na dvije ključne oblasti: napredne tehničke vještine i kritičko razmišljanje u kontekstu upravljanja informacijama. Poslijediplomski doktorski studij organizira se u trajanju od tri godine, a može se studirati u statusu redovitog ili izvanrednog studenta. Studenti u statusu redovitog studenta dužni su izvršavati obveze u punom radnom vremenu, dok izvanredni studenti obveze na jednoj godini studija. Popis kolegija i detaljne informacije dostupne su na internetskoj stranici phd.sum.ba.

Doktorand razvija sveobuhvatne vještine i znanja iz područja Računarstva upisom na smjer „Primjene informacijske i komunikacijske tehnologije“, dok je „Upravljanje u digitalnom okruženju“ smjer u polju ekonomije. Upisom na smjer „Primjene informacijske i komunikacijske tehnologije“ doktorand razvija sveobuhvatne vještine i znanja iz područja računarstva. Tijekom studija upoznat će se s tehničkim aspektima informacijskih tehnologija. Naglasak će biti na razvoju i primjeni rješenja programske podrške, analizi i obradi podataka, razumijevanju arhitekture informacijskih sustava te proučavanju naprednih algoritama i metoda umjetne inteligencije. Tijekom studija „Upravljanje u digitalnom okruženju“ doktorandi se upućuju na važnost digitalizacije poslovnih procesa i integracije informacijskih tehnologija u različitim aspektima poslovanja. Fokus je na razumijevanju načina na koji informacijski sustavi doprinose strateškom planiranju, odlučivanju i optimizaciji poslovnih procesa.

Doktorandima će se pružiti prilika suradnje s vodećim stručnjacima u području upravljanja informacijama i primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Baza mentora obuhvaća istaknute stručnjake sa Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Dubrovniku, Holon Instituta iz Izraela i Sveučilišta primijenjenih znanosti FH Burgenland iz Eisenstadta.

 
index Instagram400x230 youtube