Predstavnici APTF-a na razmjeni na Sveučilištu za prirodne znanosti u Pragu

Nastavno i administrativno osoblje Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjeluje u mobilnosti na Sveučilištu za prirodne znanosti iz Praga (CZU) po programu Erasmus + Mobility. Sveučilište je to koje, kao i SUM, ima nagradu Međunarodnog centra za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC) iz Kanade.

Sveučilište za prirodne znanosti iz Praga utemeljeno je 1906. godine te ima oko 18 000 studenata. Rangirano je kao broj 1. sveučilište u Češkoj u području održivog razvoja. Domaćin na CZU je Fakultet agro-tropskih znanosti (FTZ) uz podršku kolega s Fakulteta za agrobiologiju, hranu i prirodne resurse. S APTF-a sudjeluju prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan, prof. dr. sc. Adrijana Filipović, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Ana Mandić, doc. dr. sc. Jurica Primorac, Antonio Stipanović, voditelj tehničke službe te Marina Iličić iz Ureda za projekte. U okviru boravka, sudionicima je predstavljeno sveučilište i fakultet.

Mobilnost uključuje nastavne i trening aktivnosti uz obilazak sveučilišta i produljivanje davno započete suradnje sa CZU i posebno FTZ-om kroz druženja i radne sastanke. Prodekanica Filipović predstavit će Sveučilište i Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet studentima i nastavnicima te održati predavanja iz svog područja rada ishrane i fiziologije bilja. Profesorica Mandić u sklopu nastavne aktivnosti predstavit će teme oplemenjivanje biljaka za ekološku proizvodnju, strategije i metode, evaluacija metoda, prikladnost metoda selekcije. Predavanja se održavaju u sklopu redovne nastave kod prof.dr.sc. Olge Leuner sa Katedre za tropske kulture i agrošumarstva.

Ostali članovi APTF tima sudjeluju u trening mobilnosti koje su također podijeljene ovisno o radnim obvezama sudionika. Treninzi uključuju upoznavanje sa Sveučilištem i Fakultetom za tropske agroznanosti, razmjena iskustava i znanja, mogućnost suradnje na razini zavoda, produbljivanje postojeće suradnje, razmjena iskustava s osobama sa CZU iz istih područja rada, rad laboratorija, praktičan rad u laboratoriju, upoznavanje s laboratorijem za kulturu tkiva, rad zavoda za agro – šumarstvo i biljne znanosti. Posjetili su i doc. Ing. Adélu Fraňkovu s Fakulteta za Agrobiologiju, hranu i prirodne resurse s kojom APTF ima dobru i dugu suradnju kroz druge projekte.

Sudionicima sa Sveučilišta upriličen je prijem kod dekana Fakulteta za agrotropske znanosti prof. dr. ir. Patrick Van Damme i prodekana za znanost prof. ing. Dr.sc. Jan Banouta. Osim toga, posjetili su i botanički vrt fakulteta i eland antilope koje CZU i FTZ uzgajaju i rade na njihovoj selekciji.

U više navrata su na CZU boravili nastavnici i studenti s APTF-a, trenutno na SUM-u i APTF-u u sklopu razmjene borave studentice iz Češke, a uskoro dolaze i naši studenti njima.

Podsjetimo, osim ERASMUS Mobility programa, APTF i FTZ imaju već dugu suradnju kroz razne projekte koje je financirala češka razvojna agencija kroz održavanje raznih radionica za studente i nastavnike, razmjene iskustava, studenskih konferencija, sada već tradicionalnog znanstvenog dana koji se održava na APTF-u godišnje.

 
index Instagram400x230 youtube