Četvrtak, 16 Svi 2019 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Bez registracije mogu glasovati svi koji imaju nove osobne iskaznice RH

Jučer je istekao rok za birače izvan Republike Hrvatske koji su se trebali registrirati kako bi glasovali na izborima za Europski parlament 26. svibnja u diplomatsko-konzularnim predstavništima, dok pak oni koji posjeduju novu hrvatsku osobnu iskaznicu, a imaju prebivalište u BiH, mogu glasovati i bez prethodne registracije, piše Večernji list BiH.

Bruno Marić iznenada podnio ostavku u HNS-u!

“Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava javnost kako je Bruno Marić podnio ostavku na mjesto HNS-ovog instruktora za pomoćne videosuce”, kratko su poručili iz Hrvatskog nogometnog saveza.

  • Objavljeno u Nogomet

K.V. Switzer – prva žena na bostonskom maratonu

Bilo je to vrijeme kada je razmišljanje o ženama i njihov položaj u društvu bio znatno drugačiji. Sudjelovanje u mnogim sportovima je bilo isključivo “muška stvar”. Takvo je u 1960-ima u SAD-u bilo razmišljanje o maratonu, o pravoj “muškoj” trci koja traži snagu i izdržljivost. U mušku se ekipu 1967. godine ubacila Kathrine Switzer unatoč nastojanju organizatora da je onemoguće.

Košarka – povijesni razvoj

Istraživači povijesti sporta, traže i prve početke košarke u svijetu, u starih indijanskih naroda srednje Amerike. U Maja, Inka i Asteka, pronalaze preteče igre s loptom, koje su upriličavali za religioznih obreda u čast boga sunca. Iskapanja na poluotoku Yucatanu u starom gradu Maja, Čihtem Itca, uz dvorac nazvan “Tisuću stupova”, pronađeno je igralište za igru loptom. Igre s loptom su bile vrlo popularne u Maja, jer su kasnija iskopavanja drevnih gradova otkrivala poneko igralište za igru s loptom koju su Maje zvale “pokta pokta“.

Pravo glasa za žene u Hrvatskoj

Žene su u Hrvatskoj pravo glasa dobile (izborile se) 11. kolovoza 1945. godine. Švedska je prva zemlja na svijetu koja je biračko pravo dala ženama – 1867. godine, no ograničeno, samo za glasovanje na općinskim izborima.

Neprimjerene reklame iz prošlosti [foto]

Marketinški stručnjaci uvijek nastoje prilagoditi reklame tako da odgovaraju tržištu. Ovisno o spolnoj, dobnoj, obrazovnoj i drugim strukturama reklame mogu biti različite donosimo vam nekoliko reklama iz prošlosti koje bi danas podigle puno buke.

Pretplati se na ovaj RSS feed