Čilić i Martić u drugom kolu US Opena

Čilić i Martić u drugom kolu US Opena Elsa/AFP

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić (ATP – 17.) trebao je dva sata i devet minuta za pobjedu 6-3, 6-2, 7-5 protiv ljevorukog Nijemca Maximiliana Marterera (ATP – 156.).

Bio je to njihov prvi međusobni dvoboj u kojem je pobjednik US Opena iz 2014. bio vrlo uvjerljiv, a jedino što bi moglo biti zabrinjavajuće je kriza servisa koji je imao sredinom trećeg seta. Tada je dvostrukim pogreškama u četvrtom gemu dopustio 27-godišnjem Nijemcu da dođe do jedine dvije prilike za “break” u cijelom meču. No, obje je Čilić spasio servisima. Na prvu je zabio as, a na drugu mu Marterer nije odgovorio na prvi servis.

Jedan “break”, koji je Marin napravio u osmom gemu prvog seta, bio mu je dovoljan za osvajanje te dionice meča. U drugom setu je još dvaput slomio suparnikov servis i nakon 70 minuta igre došao do prednosti od 2-0 u setovima.

Marterer je u prvom gemu trećeg seta spasio tri “break-lopte” (0-40), a još dvije je neutralizirao dva gema poslije. No, kad je Čilić u 11. gemu došao do 0-40, Nijemac se više nije mogao izvući. Spasio je još dvije, ali ne i treću “break-loptu” u tom gemu. U sljedećem je Marin ostavio suparnika bez poena, a meč je završio svojim 15. asom.

Uz to je imao sedam dvostrukih pogrešaka i prosječnih 53% pogođenih prvih servisa. No, realizacija prvog servisa je Marinu bila na visokih 90% (38/42), dok je Marterer imao samo 63% realizacije. Stoga nije čudno da je Čilić imao 13 prilika za oduzimanje servisa, od kojih je iskoristio njih četiri.

Čilić je bio nadmoćan u izravnim poenima (36-17), a i manje je napravio neiznuđenih pogrešaka (22-26) pa je glatka posljedica logična posljedica ovakve statistike.

Marin će u drugom kolu igrati protiv Španjolca Alberta Ramos-Vinolasa (ATP – 42.).

Veliki preokret Martić u drugom setu
Petra Martić, jedina preostala hrvatska predstavnica u pojedinačnoj konkurenciji na US Openu i 54. tenisačica svijeta, igrat će u drugom kolu posljednjeg teniskog Grand Slam turnira u ovoj godini, nakon što je u prvom kolu svladala Ruskinju Varvaru Gračevu sa 6-4, 7-6 (3).

Za pobjedu protiv 72. igračice WTA liste trebala su joj dva sata i četiri minute igre.

Bio je to peti dvoboj 31-godišnje Dućanke s 22-godišnjom ruskom tenisačicom u kojem je Martić došla do pete pobjede, a druge u njihovim mečevima na US Openu. Gračeva je u tih pet mečeva osvojila samo jedan set, a blizu osvajanu drugoga je bila i u ovom dvoboju.

Naime, nakon što je Martić osvojila prvi set zahvaljujući breaku u devetom gemu, a prethodno je u osmom spasila dvije prilike za break svoje suparnice, Gračeva je u drugom setu povela s 5:0. Štoviše, imala je i 0:30 u šestom gemu, no tada je najbolja hrvatska tenisačica nanizala četiri poena i započela veliki preokret.

Spasila je Martić i jednu set-loptu servirajući kod 2:5, da bi izborila tie-break. U njemu je, uglavnom zahvaljujući promašajima Ruskinje, Martić povela sa 6:1 i treću meč-loptu pretvorila u pobjedu za meč 2. kola protiv 4. tenisačice svijeta, Španjolke Paule Badose koja je s 3:6, 7:6(4), 6:3 bila bolja od Ukrajinke Lesije Curenko.

Dvoboj Martić i Badose će biti na rasporedu u četvrtak, 1. rujna, a u njihovom jedinom dosadašnjem dvoboju, odigranom prošle godine na tvrdoj podlozi u Cincinnatiju, slavila je Španjolka s 11:9 u tie-breaku trećeg seta, s time da je Martić propustila pet meč-lopti.

 

 
index Instagram400x230 youtube