Hrvati imaju zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju: Tenis ovo ne pamti 113 godina

U petak će se u finalu muških parova na olimpijskom turniru u Tokiju naći dva hrvatska para, čime je Hrvatska već sad osigurala treću zlatnu i prvu srebrnu medalju na ovim Olimpijskim igrama.

Nakon što su Marin Čilić i Ivan Dodig pomeli Novozelanđane u prvom polufinalu, prvi par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedio je Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 6:4, 6:4.

Mektić i Pavić oduzeli su servis protivnicima već kod 1:1 iskoristivši treću break-loptu. Novu priliku za break imali su kod vodstva 3:2, ali su se Amerikanci uspjeli izvući. No to im nije puno pomoglo jer je hrvatski par bio siguran na svom servisu i dobio je prvi set.

U drugom setu Mektić i Pavić opet kod 1:1 oduzimaju servis i nakon toga ponovno na svojim servisima uspijevaju biti uspješni. Na kraju je posao dovršen na Mektićev servis te su nakon sat i 22 minute izborili finale. Amerikanci tijekom cijelog meča nisu imali niti jednu priliku za break, dok su Mektić i Pavić iskoristili dvije od osam takvih šansi.

Zanimljivo, posljednji se put dogodilo da oba para budu iz iste zemlje prije čak 113 godina kada su na Olimpijskim igrama 1908. u Londonu to napravili Britanci, piše gol.hr.

U ženskim parovima samo se jednom dogodilo da su u finalu parovi iz iste zemlje. U Antwerpenu 1920. Britanke Kathleen McKane i Winifred McNair bile su bolje od Winfried Beamish i Dorothy Holman.

 
index Instagram400x230 youtube